SLAVLJE U MRKOPLJU

Roditelji oduševljeni Fakovom medaljom

15.02.2010 u 11:11

Bionic
Reading

Biatlonac Jakov Fak prvi je hrvatski sportaš koji je osvojio svjetsko odličje na nekom nordijskom natjecanju. Stoga nije ni čudno što je jutros, od 5.30 sati, u kući obitelji Fak bilo napeto, ali i veselo

Iako goransko mjesto Mrkopalj ima dugu skijašku tradiciju, a ujedno je i prvo hrvatsko mjesto sa skijaškom skakaonicom, u svjetsku kartu zimskih sportova upisalo se tek danas. I to zahvaljujući 21-godišnjem Jakovu Faku, koji je u dalekom korejskom Pyeongchangu osvojio svjetsku broncu. Jakov je prvo hrvatsko odličje u nekoj od nordijskih disciplina osvojio u utrci na 20 kilometara, zaostavši za pobjednikom, legendarnim Norvežaninom Björndalenom, samo 17 sekundi.

'Od 5.30 ujutro u kuću su nam stizali prijatelji. Gledali smo utrku i, naravno, razveselili se. Iskreno, nadali se jesmo jer rezultati koje je postizao sugerirali su da bi se jednom takav rezultat mogao i dogoditi. Naravno, za to se treba poklopiti puno stvari. Njemu je to sada i uspjelo, a veselju nema kraja', ponosno je rekao tata Mario, 49-godišnjak koji se, kao i većina u Gorskom kotaru, za život bori u drvnoj industriji.

Majka Jasminka zaposlena je u nešto lakšoj branši. Radi na autocesti Rijeka-Zagreb, na naplatnim kućicama u Grobniku naplaćuje cestarinu.

'Još se nismo čuli s Jakovom, ali brat Stjepan razumije se u informatičku opremu, pa preko kompjutera uspijevamo doći do njega u Koreji. Znamo da u subotu ima još jednu utrku, a u Mrkoplju ga očekujemo u ponedjeljak ili utorak. Fešta? Sigurno ćemo nešto napraviti, ali još nije poslao nikakvu narudžbu mami', rekao je tata i ostao zakopčan do grla na pitanje ima li Jakov djevojku.

'To ćete ipak morati pitati njega.'

Iako su ga neki mediji proglasili Slovencem, tata Mario potvrdio je da sa Slovenijom nemaju krvnih veza.

'Jedino što Jakov trenira sa slovenskom reprezentacijom. Tražili smo bolje uvjete za treniranje, ali osim toga nemamo nikakvih veza sa Slovenijom.'

Jakov je apsolutno posvećen biatlonu, a da ozbiljno razmišlja o sportskoj karijeri, potvrđuje to što se nakon pola godine studiranja hotelijerstva ispisao sa studija.

'Nadamo se da će mu ovaj rezultat osigurati više sponzora i da će mu biti lakše baviti se biatlonom. Dugoročno? Ne razmišlja previše. Najvažnije je da bude zdrav i sretan time čime se bavi, a onda će stići i ostale nagrade.'

Za službene stranice SP-a Jakov Fak je rekao:

'I mene je jako iznenadila ova bronca, nisam mogao ni zamisliti da će se moj životni san ostvariti tako brzo. Sve do zadnje serije od pet hitaca pucao sam bez greške, a ne želim ni pomisliti što bi bilo da nisam promašio taj jedan jedini hitac. Zasluge idu i slovenskom treneru Urošu Velepecu, s kojim sam sjajno odradio pripreme za Svjetsko prvenstvo', nije ostao dužan Fak.

Bravo, majstore!