SRAMOTA NORVEŽANA

Primao je mito u obliku satova, putovanja, prostitutki. Zato će odležati tri godine

12.04.2024 u 20:23

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Međunarodne biatlonske unije (IBU) Norvežanin Anders Besseberg (78) osuđen je na tri godine i jedan mjesec zatvora zbog teške korupcije.

Norveška nacionalna uprava za istragu i kazneni progon gospodarskog i ekološkog kriminala (Okokrim) optužila je Besseberga prošle godine za kaznena djela koja su se dogodila između 2009. i 2018.

Optužbe su uključivale primanje mita u obliku satova, raznih putovanja, prostitutki i automobila na leasing, u razdoblju od 2011. do 2018. u Norveškoj.

'Presuda je važan signal da je korupcija otkrivena i procesuirana, također i u međunarodnim sportskim savezima', izjavila je viša državna tužiteljica Marianne Djupesland.

'Međunarodni vrhunski sport stvara velike prihode, a savezi upravljaju velikom imovinom i donose važne odluke koje utječu i na sportaše i na tvrtke. Stoga se nadamo da će ova presuda imati preventivne učinke', dodaje se.

Besseberg, koji je vodio IBU od 1992. do 2018., zanijekao je krivnju i rekao da će se žaliti.

'Naravno da sam razočaran i iznenađen presudom. Odmah ću se žaliti', rekao je Besseberg za norvešku javnu televiziju NRK.