PLIVAČKI MITING

Prve zvijezde Utrina Mario Todorović i Tanja Šmid

03.04.2011 u 14:53

Bionic
Reading

Prekosavski plivački klub osnovao je prof. dr. Boris Volčanšek sa skupinom zanesenjaka 1993. godine, a danas su članovi ZPK državni prvaci i u muškoj i u ženskoj konkurenciji

Zagrebački plivački klub (ZPK) osnovan je 1934. i do početka druge svjetske vojne bio je najuspješniji gradski klub. Prof. dr. Boris Volčanšek sa skupinom zanesenjaka 1993. obnovio je ZPK, koji je izrastao u pravog diva iz Utrina. ZPK je hrvatski prvak i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, a njegovi najistaknutiji članovi su Mario Todorović, Mario Delač, Luka Škugor, Ivan Capan, Ante Križan i Vedran Bičanić te Anja Trišić, Andrijana Benčić, Lana Dragojević, Ivana Bolanča, Nikolina Sabo i Dorotea Bednjanec.

U Zagrebačkom plivačkom klubu sve je posloženo na svoje mjesto, makar nema prikladnih klupskih prostorija, pa je Volčanšekov stan pouzdano mjesto za smještaj prijeko potrebne dokumentacije. Riječ starijih, poglavito prof. dr. Borisa Volčanšeka i Velimira Šavora, i danas se sluša, sadašnji predsjednik je Vitomir Kolombo, a teret operative na svojim plećima nose mlađi: direktor Milan Draganić i glavni trener, profesor Pero Kuterovac. Kuterovac je na čelu stručnog stožera u kojem pod njegovim ravnanjem svojim nesebičnim radom boljitku kluba pridonose treneri i trenerice Iva Pavelić Zouhar, Miro Sever, Nives Martinec i Ksenija Krajić.
Volčanšek i Šavora plivanjem su se počeli baviti 1950. u Mladosti, a selidbom preko Save dokazali su da nikad nije kasno početi iznova.

Već deseti put ZPK je na svom plivalištu u Utrini organizirao međunarodni miting. Sudjelovali su natjecatelji iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Nastupila su čak 323 plivača, a startalo se 847 puta.

Svojim uspješnim nastupima deseti međunarodni miting Zagrebačkog plivačkog kluba obilježili su hrvatski predstavnici Mario Todorović (ZPK), Ante Cvitković (Jadran, Split) i Gordan Kožulj Mladost, Zagreb), slovenski asovi Emil Tahirovič i Tanja Šmid te srpski predstavnik Nikola Simić.

Najvrednije rezultate postigli su Mario Todorović (ZPK) u utrci na 50 m leptir (24.27) i Tanja Šmid (Slovenija) u utrci na 200 m mješovito (2:16.44). Treći najvredniji rezultat natjecanja u Utrini postigao je Nikola Simić (Srbija) u utrci na 50 metara leptir (24.50).

Plivačice Zagrebačkog plivačkog kluba oborile su i dva državna rekorda

Anja Trišić, Dorotea Bednjanec, Ivana Bolačna i Andrijana Benčić rekordno su plivale u štafeti četiri puta 50 metara slobodno, a Ivana Bolanča, Lana Dragojević, Andrijana Benčić i Anja Trišić u štafeti 4 x 50 m mješovito. U šest disciplina postignuta su najbolja vremena na mitingu.

'Plivači su nakon državnog prvenstva u Splitu, koje je održano prošli vikend, bili još u formi. Zadovoljan sam rezultatima koji su postignuti u vrlo dobroj konkurenciji', istaknuo je prof. Pero Kuterovac, glavni trener Zagrebačkog plivačkog kluba.