veliki skandal

Čak 23 kineska plivača pozitivna na doping prije Igara u Tokiju; neće ih kazniti...

20.04.2024 u 14:52

Bionic
Reading

Svjetska antidopinška agencija (WADA) potvrdila je izvješća da su 23 kineska plivača bila pozitivna na zabranjeni lijek uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2021., ali je prihvatila nalaze Kine da je to bilo zbog kontaminacije tvari

Brojni mediji izvješćuju da su plivači bili pozitivni na trimetazidin (TMZ), koji se nalazi u lijekovima za srce, nekoliko mjeseci prije početka Igara odgođenih zbog COVID-a u glavnom gradu Japana u srpnju 2021. CHINADA, Kineska antidopinška agencija i Kineski plivački savez za sada medijima nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom.

WADA je priopćila da je u lipnju 2021. obaviještena o odluci CHINADE da prihvati da su plivači pokazali negativne analitičke nalaze (AAF) nakon što su nenamjerno bili izloženi lijeku putem kontaminacije. Globalno antidopinško tijelo, koje ima ovlasti žaliti se na odluke nacionalnih agencija za doping, reklo je da je preispitalo odluku i konzultiralo znanstvene stručnjake i vanjske pravne savjetnike kako bi testirali teoriju o kontaminaciji koju je predstavila CHINADA.

"WADA je naposljetku zaključila da nije u poziciji opovrgnuti mogućnost da je kontaminacija izvor TMZ-a i da je to kompatibilno s analitičkim podacima u dosjeu", navodi se u priopćenju globalnog antidopinškog tijela.

"WADA je također zaključila da sportaši nisu bili krivi ili nemarni. Kao takvi, i na temelju savjeta vanjskog savjetnika, WADA smatra da žalba nije opravdana."

Kinesku plivačku reprezentaciju činilo je 30 plivača i plivačica koji su osvojili šest medalja na Igrama u Tokiju, uključujući tri zlatne.

Bez olakotnih okolnosti, sportaši koji padnu na doping testu obično su podvrgnuti zabrani od dvije do četiri godine za prvi prekršaj i doživotnoj za drugi prekršaj. World Aquatics, sportsko globalno tijelo ranije poznato kao FINA, priopćilo je kako je uvjereno da se s pozitivnim testovima postupalo "marljivo i profesionalno".

"World Aquatics je uvjeren da je ovim AAF-ima postupano marljivo i profesionalno te u skladu s primjenjivim antidopinškim propisima, uključujući WADA-in kodeks."