predomislili su se, ali...

Protiv Mađara ipak na Poljudu? Splitski gradski vijećnici žele hrvatsku reprezentaciju u Splitu, ali traže ispriku HNS-a

  • Autor: Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 19.06.2019 21:20
  • Objavljeno 19.06.2019 u 21:11
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Splitsko Gradsko vijeće poručilo je u srijedu da želi dolazak hrvatske nogometne reprezentacije u Split, ali je zatražilo ispriku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zbog dugogodišnjeg neprimjerenog i neprihvatljivog odnosa prema Splitu i Hajduku

Vijećnici su u svojoj zajedničkoj izjavi istaknuli kako žele da se u Splitu odigra službena kvalifikacijska utakmica protiv reprezentacije Mađarske, no istovremeno traže korjenite promjene dosadašnjeg odnosa HNS- a prema Splitu i Hajduku, koji se, smatraju, 'najbolje ogleda u činjenici da je reprezentacija u Splitu posljednjih 20 godina gostovala dva puta i to jednom bez publike'.

'Gradsko vijeće Grada Splita želi dolazak hrvatske nogometne reprezentacije u naš grad i odigravanje službene kvalifikacijske utakmice protiv reprezentacije Mađarske na Gradskom stadionu Poljud.

Gradsko vijeće Grada Splita traži od Hrvatskog nogometnog saveza korjenitu promjenu dosadašnjeg odnosa vodstva Hrvatskog nogometnog saveza prema Gradu Splitu i Hrvatskom nogometnom klubu Hajduk, koji se najbolje ogleda u činjenici što je hrvatska nogometna vrsta u službenim utakmicama u Splitu gostovala svega dva puta u posljednjih 20 godina, od čega jednom bez publike.

Zbog dugogodišnjeg neprimjerenog i neprihvatljivog odnosa prema našem gradu i klubu potrebna je isprika Hrvatskog nogometnog saveza, kao čin dobre volje i korak prema ozdravljenju hrvatskog nogometa i jačanju zajedništva.

U interesu hrvatskog nogometa tražimo od Hrvatskog nogometnog saveza i HNK Hajduk žuran dogovor na zajedničkom sastanku, uz nazočnost predstavnika Grada Splita, a sve u svezi postizanja rješavanja brojnih devijacija i nagomilanih problema koji duže vrijeme opterećuju hrvatski nogomet, kao i zajedničkog dogovora vezano za organizaciju željenog nogometnog susreta u našem Gradu Splitu', zaključuje se u izjavi.

  • +12
  • +9

Hrvatska - Tunis, prijateljska utakmica 11.6.2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Na kraju je gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao završnu riječ.

'Moj sin će ove godine navršiti devet godina i nikada nije gledao reprezentaciju u životu. Netko mu je to uskratio i zbog toga sam jako tužan. Utakmice reprezentacije su prijeko potrebni događaji kada po strani staju sve naše razlike i zajedno bodrimo naše reprezentativce koji su nam kao maloj zemlji donijeli toliko uspjeha. Naš stadion je vremešan, ali još uvijek uvjerljivo najljepši i najfunkcionalniji stadion za velike utakmice u Hrvatskoj. Nažalost, godinama naša reprezentacija nije igrala na njemu pod raznim opravdanjima, a čak su ga jedno vrijeme proglašavali ukletim', sipao je Opara te nastavio u istom tonu:

'Za ove dvije godine mandata donio sam više odluka, manje dobrih, više dobrih, mnoge su bile i podložne promjenama i propitkivanjima, ali dvije teme nikada nisam propitkivao, niti ću. Bit ću dosljedan do kraja. Ono što je dobro za Hajduk dobro je za Grad Split i obratno. Drugo, neću nikada dozvoliti da se politika miješa u upravljanje Hajduka, neovisno o tome je li Hajduk peti, prvi, pobjednik ili u poteškoćama, neovisno o afektima. Dokle god nema financijskih dubioza koje bi tražile da se Grad uključi u njihovo rješavanje, moj stav se neće mijenjati. Nositelj nogometne izvrsnosti i priče u ovom gradu je Hajduk. Mi smo tu da im pružimo ili ne pružimo podršku kada od nas zatraže.'

Gradonačelnik Splita krenuo je i u 'seciranje' odnosa s HNS-om...

'Hajduk je možda naivno postupio u razgovorima s HNS-om, ali je postupio pošteno i otvoreno. I to nakon puno godina izostanka bilo kakvih razgovora. Jasno su iznijeli što ih smeta i što žele mijenjati', kazao je Opara i napomenuo kako srebrni reprezentativci nakon osvajanja srebra na SP-u u Rusiji prošle godine, u trenucima najveće radosti u životu, nisu željeli te ljude iz HNS-a ni u avionu, ni u autobusu, ni na pozornicama diljem Lijepe naše.

  • +19
  • +16

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020., skupina E, 3. kolo, Hrvatska - Wales

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'To je bila jasna poruka kao i višegodišnji zahtjevi Hajduka koji je pokazao svoju otvorenost, a HNS je sve sveo na pitanje tko je za, a tko protiv reprezentacije u Splitu. Da postavite pitanje bilo kome u Splitu ili u Dalmaciji žele li utakmicu u Splitu, naravno da ogromna većina. Domoljubu nije cilj da se oko reprezentacije lome koplja. Zato je smiješno kada se ide spekulirati oko domoljublja Hajdukovih navijača. Samim time što ovdje moramo raspravljati o toj temi smo uspjeli. Dobili su čelnici HNS-a poziv od Hajduka i vas da se nađu i to dogovore, naravno, ako je to cilj', rekao je Opara te zaključio:

'Veselim se kao i vi danu kada će reprezentacija igrati na Poljudu, na najljepšem stadionu, pred najboljom publikom. Zato je potrebno jako malo. Neka se nađu, neka se dogovore i imat će našu potporu. Tako je malo potrebno...'

Inače, Hrvatski nogometni savez ne treba dopuštenje Hajduka za organizaciju utakmice, ali im treba 'zeleno svjetlo' Grada.