tko protiv koga?

Žestoki odgovor splitskih branitelja svima koji (ne)žele utakmice Hrvatske i Mađarske na Poljudu

18.06.2019 u 17:03

Bionic
Reading

Iako je Hrvatski nogometni savez donio odluku da se kvalifikacijska utakmica protiv Mađarske (10. listopada) igra na Poljudu, već nekoliko dana slušamo i čitamo o zategnutim odnosima na relaciji - grad Split - HNK Hajduk - Hrvatski ngometni savez

Nakon što je HNS donio odluku da se utakmica s Mađarskom, u sklopu kvalifikacija za Euro 2020, igra na Poljudu, iz grada Splita te HNK Hajduka napisali su da je to bila jednoglasna odluka, donesena bez njihovog znanja.

Ipak, da ne bi sve ostalo samo na riječima, u ponedjeljak, stiglo je još oštirje pisano priopćenje, u kojem je jasno naglašeno kako Grad Split i HNK hajduk nemaju namjeru organizirati utakmicu.

Prenosimo dio tog priopćenja.

'Hrvatski nogometni klub Hajduk odbacuje silom nametnutu tezu u javnosti da je jedina prepreka odigravanju utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu 'dobra volja' Uprave, Nadzornog odbora i navijača Hajduka.

Više puta smo jasno rekli da s nestrpljenjem iščekujemo dolazak hrvatske nogometne reprezentacije na Poljud. Međutim, način na koji već duži niz godina, a posebice posljednjih dana, HNS komunicira s Klubom i njegovim navijačima, Gradom Splitom i njegovim stanovnicima, ostavlja razloga za dvojbu je li Savez u svojoj odluci potpuno iskren i dobronamjeran. Štoviše, postavlja se pitanje je li Hrvatski nogometni savez svjestan stvarnog raspoloženja u navijačkoj javnosti u Splitu i Dalmaciji.

Zadnji put na Poljudu kad je igrala Hrvatska dogodio se 'slučaj svastika' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Čekali smo svoju reprezentaciju godinama, neće nam biti teško strpiti se i još malo te u nekim drugim okolnostima, zdravijim, iskrenijim i kvalitetnijim za sve, dočekati svoju Hrvatsku kao najbolji domaćini.

Stav je to upravljačkih i nadzornih struktura HNK Hajduk, pa stoga kako bismo sve ovo ostvarili što prije na radost sveukupne hrvatske nogometne javnosti, izvršnom direktoru HNS-a gospodinu Marijanu Kustiću ne zatvaramo vrata. Naprotiv, rado bismo ga vidjeli na sastanku u Splitu. Gospodin Kustić je na inicijalnom sastanku prije više od mjesec dana obećao da će HNS napokon početi s nužnim reformama organizacije. U proteklom razdoblju nismo uočili značajne pomake u tom smjeru. Usprkos tome, i dalje stojimo iskreno iza gospodinu Kustiću prezentiranih stavova i namjera HNK Hajduk. Otvoreni razgovori i atmosfera stvarnog dijaloga nemaju alternativu. Oni su nužan preduvjet rješavanja nagomilanih problema.

Hrvatski nogometni klub Hajduk.'

Ipak, da u Splitu ima onih koji bi ipak željeli gledati u reprezentaciju, jasno je svima. A sada se po tom pitanju oglasila i Koordinacija udruga ratnih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije, Koordinacija braniteljskih udruga grada Splita i stradalničke udruge Domovinskog rata grada Splita:

'Tko, zašto i u čije ime uskraćuje pravo hrvatskom Splitu da uživa u igri hrvatske nogometne reprezentacije?...Nikakve nesuglasice ne smiju biti razlog onemogućavanja organizacije nacionalnih utakmica na gradskim stadionima, pa tako ni na Gradskom stadionu Poljud...Moderna Hrvatska stvorena je velikim i neupitnim zajedništvom, krvlju i žrtvom hrvatskih ratnika, uz snažnu potporu hrvatskog naroda. Zahtjevamo i ne prihvaćamo nikakve razloge da se ova, kao i slijedeće utakmice nacionalnih vrsta ne igraju u Splitu!'