VELIKA TUGA

Preminuo sportaš koji je ispisao povijest SAD-a; supruga neutješna: Izgubila sam svoj svemir, svog najboljeg prijatelja i svoju sestrinsku dušu

07.06.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Prvi Amerikanac koji je osvojio zlatnu medalju za SAD u gimnastici Kurt Thomas preminuo je od komplikacija nastaih nakon moždanog udara u dobi od 64 godine, objavila je njegova obitelj

Thomas je pretrpio moždani udar 24. svibnja.

'Izgubila sam svoj svemir, svog najboljeg prijatelja i svoju sestrinsku dušu', izjavila je njegova supruga Beckie Thomas, također bivša gimnastičarka.

Na svjetskom prvenstvu u Strabourgu 1978. Kurt Thomas je osvojio zlatnu medalju na parteru, prvu za SAD-u u tom sportu.

Sjedeće godine na SP u Fort Worthu Thomas je također bio prvi na parteru kao i gimnastičar iz Istočne Njemačke Roland Brückner te je osvojio još jedno zlato na ručama. U Fort Worthu je osvojio ukupno šest medalja, postavivši američki rekord po broju medalja osvojenih na jednom svjetskom prvenstvu. Njegova sunarodnjakinja Simone Biles je izjednačila taj rekord prije dvije godine u Dohi.

Kurt Thomas je sudjelovao i na olimpijskim igrama u Montréalu 1976., ali nije osvojio medalju, ali je propustio sljedeće olimpijske igre u Moskvi 1980., gdje je bio smatran jednim od favorita, zbog američkog bojkota.