KRATKA I TEŠKA BOLEST

Preminuo je proslavljeni hrvatski trener; vodio je naše sportaše na četirima Olimpijskim igrama

08.11.2021 u 11:50

Bionic
Reading

Nakon kratke i teške bolesti koja ga je zatekla na Olimpijskim igrama u Tokiju, u subotu je u Rijeci u 67. godini života preminuo legendarni hrvatski trener streljaštva Seno Čusto, trofejni stručnjak koji je prije svega bio veliki radnik i pedagog

Seno Čusto rođen je 22. siječnja 1955. godine u Bugojnu. Prema vlastitom iskazu, u osnovnoj i srednjoj školi bavio se raznim sportovima: gimnastikom, odbojkom, rukometom, ali ipak najviše je volio nogomet.

Od 1982. Čusto se počeo baviti streljaštvom, najprije kao rekreativac, a poslije i kao natjecatelj u serijskom programu u Streljačkom klubu Lokomotiva iz Rijeke. Zvanje instruktora streljaštva stekao je 1990. godine na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu, piše HOO.

Od 1995. Čusto započinje s radom u međunarodnom programu za zračnu i malokalibarsku pušku u kategorijama juniorki i seniorki. Godine 1999. Čusto je na Olimpijskoj akademiji stekao zvanje trenera streljaštva, a 2011. na ISSF-ovoj akademiji u Kourteanu u Finskoj stekao je zvanje međunarodnog trenera C licence.

Najveći trenerski uspjeh Sene Čuste je osvajanje brončane medalje Snježane Pejčić na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, ali s njegovim pečatom su i brojne druge Snježanine medalje na svjetskim i europskim prvenstvima te svjetskim kupovima. Pod njegovim vodstvom strijelci su osvojili više od deset vrijednih odličja. Osim Snježane Pejčić, od Čustinih strijelaca za reprezentaciji su nastupali i postizali odlične rezultate: Pamela Samardžić, Maja Bruketa Bujanović, Ines Košpo, Snježana Matanović, Arisa Šerifović, Maša Berić, Sanja Čusto i drugi.

Kao trener Streljačkog kluba Lokomotiva iz Rijeke, Čusto je sa svojim streljačicama osvojio nekoliko naslova državnih prvakinja u kategoriji zračna puška za seniorke, a njegove natjecateljice su i višestruke pobjednice Kupa Hrvatske.

Sudjelovao je na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, 2012. u Londonu, 2016. u Riju i na Igrama 2020. u Tokiju, održanim u ljeto 2021. Dan uoči početka Igara, na povratku s treninga Seno Čusto je u autobusu doživio moždani udar, nakon kojeg je zbrinut u tokijskoj bolnici. U teškom stanju krajem rujna prevezen je iz Tokija u riječku bolnicu.

Dobitnik je niza sportskih priznanja za višegodišnji rad u sportu, od kojih treba izdvojiti priznanje Hrvatskog streljačkog saveza, kao i priznanja za najuspješnijeg sportskog trenera Grada Rijeke i Primorsko goranske županije. Od 2005. Čusto je bio član Stručnog savjeta Hrvatskog streljačkog saveza.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač izrazili su duboku sućut članovima obitelji i prijateljima preminulog trenera:

Draga Slavice, draga Sanja, poštovana obitelji Čusto, s velikom tugom primili smo vijest o odlasku vašeg i našeg Sene. Svima nama, a posebno budućim naraštajima streljaštva, ostat će u trajnom sjećanju po ogromnom doprinosu koji je kroz trenerski i pedagoški rad dao tom trofejnom hrvatskom sportu. U ime cjelokupne hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti!