kalkulacije uoči ždrijeba

Postoji skupina Lige prvaka koju bi Dinamo mogao proći, ali i jezive varijante sa Zvezdom i bez nje

28.08.2019 u 09:19

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama u četvrtak će u Monte Carlu saznati protivnike u grupnoj fazi Lige prvaka, a skupina bi im mogla biti povoljna i ponuditi novo europske proljeće, ali i politički problematična ili potpuno neprelazna…

Nakon što je prošao Rosenborg, Dinamo će ove jeseni biti nagrađen dolaskom atraktivnih europskih protivnika na Maksimir, u sklopu grupne faze elitnog klupskog nogometnog natjecanja.

  • +19
Nogomet; Rosenborg - NK Dinamo; 27.8.2019.; play-off Lige prvaka Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

U četvrtak ždrijeb koji počinje u 18 sati odlučit će s kim bi Dinamo mogao završiti u grupi Lige prvaka, a iako još nisu poznati svi sudionici jer još se trebaju odigrati tri kvalifikacijska uzvratna dvoboja, već sad je jasno je moguće stvaranje izuzetno zanimljivih skupina za 'modre'.

Dinamo se nalazi u trećoj jakosnoj skupini, što je dobro i otvara mogućnost za novo europsko proljeće, s obzirom da i treći u grupi nastavlja natjecanje, ali u Europskoj ligi. No, i u četvrtoj jakosnoj grupi ima protivnika koje bi trebalo izbjeći, prije svih Leipzig koji pod novim trenerom Nagelsmannom igra vrhunski, kao i Atalanta koja će biti izuzetno motivirana nešto napraviti među elitom.

Naravno, bilo bi dobro izbjeći Crvenu zvezdu, ne zbog njezine kvalitete, već zbog nepotrebnih političkih trzavica i provokacija među navijačima. S druge strane, pobjednik dvoboja između Slavije Prag i Cluja te belgijski prvak Genk izgledaju kao protivnici po mjeri. Lille, Lokomotiv Moskva i Galatasaray također su prihvatljivi. Tu se još eventualno mogu pojaviti austrijski LASK i ciparski APOEL u slučaju preokreta protiv Bruggea i Ajaxa.

U prvoj jakosnoj skupini su zaista brutalni protivnici: Barcelona, Juventus, PSG, Bayern, Chelsea, Manchester City i Liverpool, dok jedino Zenit djeluje kao protivnik nešto umjerenije kvalitete.

U drugoj su klubovi poput Reala, Atletica, Borussije Dortmund, Tottenhama i Napolija s kojima ne bi bilo lako igrati, dok se pokazalo prošle sezone da Benfica nije nepobjediva, a isto vrijedi i za Šahtar, kao i Ajax ako prođe APOEL ove srijede.

Kao grupu u kojoj bi bilo izuzetno teško proći dalje izdvajamo onu s Manchester Cityjem, Real Madridom i Leipzigom, a ima još pregršt varijanti s njemačkim predstavnikom iz zadnje jakosne grupe koje djeluju gotovo neprelazno.

S druge strane, grupa u kojoj bi Dinamo igrao sa Zenitom, Benficom i Genkom dala bi nadu ne samo izboriti europsko proljeće, već i osminu finala Lige prvaka.

Tu su i neželjene huliganske verzije skupina, od kojih bi najbrutalnija bila ona sa Zenitom, Šahtarom i Crvenom zvezdom koju Uefa zbog rusko-ukrajinskog sukoba neće dopustiti, ali svaka varijanta s ruskim i srpskim prvakom u istoj grupi bila bi noćna mora za organe reda, kao i za nas novinare.

Dakle, mogućnosti je bezbroj, ali jedno je sigurno: na Maksimiru ćemo uživati u vrhunskom nogometu ove jeseni…

Ždrijeb Lige prvaka, jakosne skupine:

  1. Barcelona, Juventus, PSG, Bayern, Chelsea, Manchester City, Liverpool, Zenit
  2. Real, Atletico, Borussia D., Tottenham, Napoli, Šahtar, Benfica, Ajax (?)
  3. Lyon, Inter, Dinamo, Olympiacos, Salzburg, Brugge (?), Valencia, Bayer
  4. RB Leipzig, Galatasaray, Lokomotiv, Genk, Lille, Crvena Zvezda, Cluj ili Slavia, Atalanta