NIJE SVE IDEALNO

Platinijev 'šamar' na proslavi 100 godina HNS-a

04.12.2012 u 21:54

Bionic
Reading

Svečanom akademijom kojoj su u utorak u Hrvatskom narodnom kazalištu nazočili i predsjednici Fife i Uefe Sepp Blatter te Michel Platini, završila je proslava sto godina utemeljenja Hrvatskog nogometnog saveza

Proslava tog značajnog jubileja započela je još tijekom ovogodišnjeg Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini i to 13. lipnja kada su naši reprezentativci i čelnici HNS-a u Poznanju u slavljeničkom raspoloženju nakon pobjede nad Irskom od 3:1 evocirali uspomene na 13. lipnja 1912. godine kada je dr. Milovan Zoričić bio izabran za predsjednika sekcije za nogomet pri Hrvatskom športskom savezu što se smatra danom osnutka HNS-a.

U HNK-u je pred oko 700 uzvanika uvodnu riječ imao predsjednik HNS-a Davor Šuker.

'Ponosni smo što obilježavamo stotu godišnjicu, čast mi je pozdraviti sve okupljene. Nogomet je sport koji okuplja ljude neovisno s spolu, rasi, vjeroispovijesti i političkoj opredijeljenosti, stoga ne čudi što je FIFA brojnija od Ujedinjenih naroda. Nogomet zahtjeva odgovornost svih nas. Simbol našeg zajedništva je kockasti dres, simbol koji je prepoznatljiv u svijetu. Hrvatski se nogomet mora približiti europskim standardnima. Taj put nije nimalo lak i jednostavan, stoga vjerujem u potporu FIFE i Uefe.'

Nakon njega riječ je uzeo predsjednik Uefe Michel Platini.

'Bio sam impresioniran ovim video o hrvatskom nogometnom Savezu. On je dinamičan i živahan stogodišnjak. Nogometnim svijetom još uvijek odzvanjaju imena najboljih hrvatskih nogometaša koji su igrali u najboljim europskim klubovima, a hrvatski nogomet je čuvar nacionalnog identiteta,' rekao je Platini, a prenosi Večernji list, te je onda nastavio u oštrijem tonu:

'Nedavno sam razgovarao s čelnicima hrvatske zemlje o problemima huliganstva i nasilja u nogometu. Razumijemo da je nedavna povijest sastavljena od ratova , nereda i predrasuda, ostavila traume na mladosti. Međutim, budući da je oružje odavno utihnulo, hrvatski nogomet mora opet biti izvor ponosa. Uefa je pružila i pružit će vam svu pomoć, ali razočarani smo rezultatima koji ste postigli, poput jednog vašeg susjeda. Sve smo vam dali, dali smo vam pomoć, savjete i sve, a vi ste se pokazali kao loš učenik. Vaše prvenstvo izaziva sumnju u regularnost. Vjerujem u tebe Davore da ćeš promijeniti lice hrvatskog nogometa, potrebna je snažna podrška političke vlasti, kako bi se pomoglo mladom i novom vodstvu. Nemojte me krivo shvatiti, nisam ja ovdje došao pokvariti slavlje, ali neke stvari koje su očite morao sam reći.'

Uglednom društvu obratio se je i prvi čovjek FIFA-e Sepp Blatter.

'Velika mi je čast što sam ovdje i želim sretan rođendan hrvatskom nogometu. Izražavam divljenje nogometnom savezu i slavnim nogometašima u povijesti. Nogomet je više od igre, temelji se na disciplini, poštovanju i fair playu. Usadite to u društvo i onda će nogomet imati vrlo bitnu ulogu kod Vas. Uživajte u nogometu, uživajte u životu. Hvala Hrvatska, živjeli!'

Inače, na proslavi su bili nazočni brojni hrvatski reprezentativci, treneri i nogometni dužnosnici, a prikazan je i 20-minutni film o povijesti hrvatskog nogometa.


Spomenimo kako je prije svečanosti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio izaslanstvo Međunarodne nogometne federacije (FIFA) na čelu sa predsjednikom Seppom Blatterom.

SEPP BLATTER
Izražavam divljenje nogometnom savezu i slavnim nogometašima u povijesti

'Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam mogao primiti prvog čovjeka Međunarodne nogometne federacije, koji je u našu zemlju doputovao povodom velikog jubileja hrvatskog nogometa. Nogomet je važna djelatnost, on jest sport, ali je i više od sporta. Ragovarali smo i nogometu kao instrumentu za pomoganje ljudima i stvaranju dobre volje', rekao je Josipović na prijemu.

'Bila mi je čast razgovarati sa predsjednikom Josipovićem, koji zna puno o nogometu. Imate divne ljude koji vode nogometni savez, Davor Šuker bio je veliki nogometaš, a sada je sjajan predsjednik. Još uvijek se sjećam hrvatske bronce iz 1998. Te sam godine postao predsjednik Fife i pomogli ste nam u popularizaciji i razvoju nogometa u ovom dijelu Europe', rekao je Blatter nakon prijema kod predsjednika Josipovića.

Prvi čovjek HNS-a Davor Šuker je predsjedniku Josipoviću poklonio hrvatski dres sa brojem 10, a čelnik Fife Sepp Blatter hrvatskom je predsjedniku poklonio zlatnu značku Fife.