ŠTO TREBA ZA NASLOV?

Pet stvari koje odlučuju Ligu prvaka

15.02.2011 u 12:08

Bionic
Reading

U utorak u 20.45 nastavlja se Liga prvaka. Šesnaest najboljih klubova nastavlja borbu za naslov prvaka Europe, no na putu do tog veličanstvenog trona nekome će se morati poklopiti puno toga kako bi izbacili suparnike iz konkurencije

U konkurenciji šesnaest vrhunskih momčadi, jednoj se mora poklopiti popriličan broj stvari kako bi otišla do kraja - prava forma, fizička spremnost ključnih igrača, malo sreće i sudačke pomoći, a ne škodi ni imati nekoliko igrača svjetske klase koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Upravo su tih pet čimbenika smatramo ključnima kako bi se osvojila Liga prvaka. A koliko su važni i na koji način, pročitajte u nastavku...

Pravilno tempirana forma
Za razliku od nacionalnih liga, u Ligi se prvaka rijetko na kraju grupne faze natjecanja i početkom zimske stanke može odrediti jasan favorit za naslov. Ekipa koja u knock-out fazi pronađe najbolju formu najčešće je prvak. Prošlogodišnji prvak Inter najbolji je primjer budući da je osvojio Ligu prvaka nakon što je u grupnoj fazi 'visio' doslovce do zadnje minute zadnjeg dvoboja. Također su zorni dugogodišnji uspjesi Liverpoola i Milana, momčadi koje bi redovito zaostajale u domaćim ligama. Njihovi su treneri očito čuvali igrače za proljeće, kada se zahuktava ovo natjecanje.

Ozljede i izostanci
Tko zna kako bi završilo prošlogodišnje polufinale da su za Barcelonu igrali potpuno zdravi, a ne tek oporavljeni Messi i Ibrahimović. Kada se pogleda unatrag, klubovi osvajači Lige prvaka redovito su u zadnjim fazama natjecanja nastupali u najjačem sastavu. A koliko izostanak ključnog igrača znači, pokazalo je finale 2003, možda i najdosadnije prošlog desetljeća. Svi se slažu kako bi ono imalo sasvim drugi tijek da je za Juventus igrala najveća zvijezda Pavel Nedved, koji je potpuno nepotrebno zaradio drugi žuti karton u polufinalu. Koliko god dugačku klupu imali, ključne je igrače nemoguće nadoknaditi.

Sreća
Kada se odluka o prolasku u sljedeći krug natjecanja donosi u samo 180 minuta, a o pobjedniku u samo 90, tada je sreća nužno faktor koji odlučuje. Dvije su utakmice jednostavno premalo da bi se među jednako kvalitetnim takmacima odlučilo tko je definitivno bolji i zbog toga će sreća uvijek igrati neku ulogu, utoliko više ako se samo sjetimo da su se tri finala u posljednjem desetljeću odlučivala na jedanaesterce. Primjerice, što drugo reći za prošlogodišnji Bayernov put prema finalu - u osmini finala protiv Fiorentine imali su i povoljne sudačke odluke i puno sreće, kao i u četvrtfinalu protiv Manchestera.

Sudačke odluke
Rijetke su one ekipe koje su uspjele otići do kraja u Ligi prvaka, a da barem u nekom trenutku nisu imale vjetar u leđa od sudaca. Pa tako je prošle godine Inter imao vjetar u leđa protiv Barcelone (gol iz zaleđa i nedosuđeni čisti jedanaesterac), 2003. Porto je prošao Manchester nakon što je Scholesu poništen potpuno regularan pogodak, a najjasniji je primjer polufinalni dvoboj Chelsea-Barcelona (2009), kada je sudac trebao i morao dosuditi barem jedan od pet potencijalnih jedanaesteraca. Utakmice su do te mjere izjednačene i pune ritma da su sudačke pogreške u neku ruku i razumljive, nesreća je samo što su ponekad i odlučujuće.

Individualna kvaliteta
Za kraj treba reći kako pomaže imati i kvalitetne pojedince koji na sebe preuzimaju odgovornost. U posljednjih pet godina od četvrtfinala, pa nadalje u konkurenciji ostaje uglavnom istih desetak ekipa. Samim time, ne postoji puno taktičkih varijanti koje se mogu postaviti pošto se ekipe odlično poznaju i svaka pokušava nametnuti svoj tempo igre. U takvoj situaciji, upravo su individualni bljeskovi ono što često čini razliku između pobjede i poraza. Oni ostaju onaj moment nepredvidljivosti koji se ne može uračunati ni unutar jednog sistema i zbog kojeg postoje igrači koji znaju igrati i rješavati velike utakmice.