u deset utakmica bez pobjede

Ovaj Dinamo zna kako rušiti neugodne tradicije, a u Italiji ih prati još jedna

26.11.2019 u 09:28

Bionic
Reading

Pred nogometašima Dinama ovog je utorka od 21 sat ogled na milanskom San Siru protiv Atalante, nakon kojeg bi 'modri' mogli osigurati novi plasman u tzv. europsko proljeće

Zagrebački Dinamo u proljeće 2019. godine, nakon gotovo 50 godina, igrao je u europskim natjecanjima. Dakle, prvu je neugodnu tradiciju prekinuo.

Ove pak sezone Dinamo se odličnim igrama u Ligi prvaka prometnuo u kandidata da i u tom natjecanju napravi korak više, to jest da izbori osminu finala. No, kako to kod trenera Nenada Bjelice ide, stepenice se ne preskaču. I ako njegovi igrači ne izbore osminu finala Lige prvaka, za utjehu 'modrima' ostaje 16-ina finala Europske lige, a što bi mogli izboriti već ovog utorka, ako se iz Milana vrate s barem jednim bodom.

S tim stavom Bjelica je i poveo igrače na novi ispit u najelitnijem klupskom natjecanju, a koji će imati na kultnom San Siru, na kojem Atalanta igra domaće utakmice Lige prvaka.

  • +34
Dinamo - Hajduk, 22.11.2019., 16. kolo Hrvatski Telekom Prve lige Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Naravno, Dani Olmo, Mislav Oršić, vjerujemo i Bruno Petković sigurno neće propustiti priliku ako im se ukaže da se vrate kući sa sva tri boda. Uspiju li to, bit će im to prva povijesna pobjeda na 'Čizmi'.

Dinamo je do ove utakmice gostovao u Italiji čak deset puta, što u Ligi prvaka, što u kvalifikacijama za Ligu prvaka, zatim u Kupu Uefa te Kupu pobjednika kupova.

I u tih deset utakmica upisao je osam poraza i tek dva remija. Prvi je izvukao u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova, kada je gostovao kod Torina (op.a., 1:1). Gol za Dinamo u toj je utakmici 1965. godine zabio Stjepan Lamza. Nažalost, uzvrat u Zagrebu završio je pobjedom Torina 2:1 (op.a., za Dinamo je zabio Jerković), što je značilo ispadanje 'modrih' iz daljnjeg natjecanja.

Drugi remi, ali opet nedovoljan za prolazak, Dinamo je izborio protiv večerašnjeg suparnika, Atalante.

Bilo je to 1990. godine, kada je u Bergamu završilo 0:0. Uzvrat u Zagrebu završio je 1:1, uz Bobanov gol, ali i Evairov realizirani penal, što je bilo dovoljno Talijanima za prolazak u sljedeće kolo Kupa Uefa.

  • +5
Serie A, Atalanta – Juventus Izvor: Profimedia / Autor: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia