da čovjek ne povjeruje...

Otkriveni zastrašujući detalji bizarne nesreće u kojoj je stradao najbolji biciklist današnjice

14.06.2019 u 10:43

Bionic
Reading

Chris Froome (34), četverostruki pobjednik Tour de Francea, u punoj se brzini zabio u zid na utrci u francuskom gradu Roanneu. Ozljede su bile toliko teške da su ga helikopterom prebacili u bolnicu, a operacija je trajala osam sati

Četverostruki osvajač Tour de Francea Chris Froome (34), koji je u srijedu teško ozlijeđen, operiran je u bolnici u Saint-Etienneu gdje će ostati još nekoliko dana, a potom bi liječenje trebao nastaviti u Veliki Britaniji.

Britanski biciklist bizarnu je nesreću doživio na trasi 4. etape utrke Criterium du Dauphine, koja biciklistima služi kao glavna provjera uoči Toura.

A sama nesreća spada u red onih pod naslovom 'vjerovali ili ne' jer na jednoj je od nizbrdica Froome jurio oko 60 kilometara na sat, u tom je trenutku pokušao - OBRISATI NOS! No, tada mu je nalet bočnog vjetra skrenuo prednji kotač te je izgubio kontrolu nad biciklom i pri punoj brzini - bez kočenja - udario u zid kuće!

'Vozili su jako brzo i bilo je dosta vjetrovito. Froome je puhao nos, vjetar je zanio prednji kotač i zabio se u zid', objasnio je Dave Brailsford, voditelj biciklističkog tima Ineos.

U nezgodi je Chris Froome zadobio teške ozljede, slomio je butnu kost desne noge, lakat, nekoliko rebara, te je ozlijedio kuk. Helikopterom je odmah prevezen u najbližu bolnicu u Saint-Etienneu, a operacija je trajala punih osam sati. Iz njegove momčadi Ineos (bivši Sky) poručili su da su ovo najteže ozljede koje je Froome pretrpio u svojoj karijeri, te da sigurno neće nastupiti na ovogodišnjem izdanju Tour de Francea.

  • +22
4. etapa Tour of Croatia, 2018. Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Froomeov cilj za ovu sezonu bio je da po peti puta osvoji Tour, čime bi se izjednačio s rekorderima na utrci po Francuskoj Belgijancem Eddyjem Merckxom, Španjolcem Miguelom Indurainom, te Francuzima Jacquesom Anquetilom i Bernardom Hinaultom. Froome je osvojio Tour de France 2013., 2015., 2016. i 2017., a prošle godine slavio je njegov momčadski kolega Geraint Thomas, dok je on završio na trećem mjestu.

Froome je jedan od rijetkih biciklista koji je osvojio sve tri Grand Tour utrke. Uz četiri pobjede na Touru, slavio je i na Giru d'Italia (2018.) i Vuelti (2017.), a to je uspijevalo još samo Merckxu, Hinaultu, Anquetilu, Talijanima Feliceu Gimondiju i Vincenzu Nibaliju, te Španjolcu Albertu Contadoru.