TRAGEDIJA NA MORU

Otkriven uzrok pada aviona u kojem su poginuli Emiliano Sala i pilot

14.08.2019 u 18:42

Bionic
Reading

Tragično preminuli argentinski nogometaš Emiliano Sala, koji je poginuo pri padu zrakoplova u La Manche u siječnju ove godine, imao je u krvi visoku razinu ugljičnog monoksida, otkrili su u srijedu istražitelji ove nesreće te je vrlo vjerojatno da je i pilot bio izložen smrtonosnom plinu prije pada Piper Malibua kojim je upravljao

Sala je u večernjim satima letio iz Nantesa, grada u kojem je do tada igrao, a njegovo odredište bio je Cardiff, u koji je trebao preseliti. Zrakoplov je u trenutku prelijetanja La Manche nestao s radara, a pronađen je tek nakon dvotjedne potrage. Iz olupine je izvučeno tijelo 28-godišnjeg nogometaša, a tijelo pilota Davida Ibbotsona nije pronađeno.

U posebnom izvješću Britanskog odjela za zrakoplovne nesreće navedeno je kako je toksikološki test krvi Emiliana Sale pokazao saturacijsku razinu od 58 % mješavine hemoglobina i ugljičnog monoksida, a sve preko 50 % se smatra potencijalno smrtonosnim, jer može izazvati nesvjesticu te moždani ili srčani udar.

'U ovakvom tipu zrakoplova pilotska kabina nije odvojena od putničkog dijela i smatra se kako je i pilot bio izložen ugljičnom monoksidu', stoji u izvješću.

'Ovisno o razini izloženosti, jasno je da je pilot mogao imati smanjenu sposobnost upravljanja zrakoplovom.'

Iz Saline obitelji poručuju da je potrebno detaljno proučiti olupinu zrakoplova kako bi se saznalo kako je došlo do istjecanja smrtonosnog plina u kabinu letjelice.

  • +3
Emiliano Sala Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Opasno visoka razina ugljičnog monoksida koja je pronađena u Emilianovom tijelu ostavlja mnoga neodgovorena pitanja. Kako je on umro, bit će ustanovljeno dodatnom istragom. Potrebno je saznati što više o ovom slučaju, jer sigurnost budućih putnika ovisi o tome', stoji u izjavi obitelji.

Odjel za zrakoplovne nesreće nastavlja istragu, a uskoro će biti objavljeno i završno izvješće.