DISKRIMINACIJA

[ANKETA] Očajni Rus, jedan od najboljih tenisača svijeta, nije izdržao; imao je što za reći onima koji su donijeli odluku koja ga je potresla

22.04.2022 u 16:48

Bionic
Reading

Osmi tenisač svijeta Andrej Rubljov ogorčen je zbog zabrane nastupa na ovogodišnjem Wimbledonu ruskim i bjeloruskim tenisačima i tenisačicama

Podsjećao, All England Club zabranio je ruskim i bjeloruskim igračima i igračicama natjecanje na travnatom Grand Slamu nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

To znači da ni Rubljov, ali ni svjetski broj 2 Daniil Medvjedev neće moći sudjelovati na Wimbledonu koji počinje 27. lipnja. Ukupno su četiri Rusa rangirana u ATP top 100, a osam Ruskinja među 100 na WTA-u.

Wimbledon je prvi teniski turnir na kojem je zabranjen pristup pojedinim sportašima iz spomenute dvije zemlje. To je također prvi put da je sportašima zabranjen nastup zbog njihove nacionalnosti od ere neposredno nakon Drugoga svjetskog rata kada su njemački i japanski igrači bili isključeni.

ATP i WTA osudili su odluku All England Club, dok je prvi tenisač Novak Đoković rekao da je ta odluka 'suluda'.

Rubljov, koji je u četvrtak pobijedio Jirija Lehecku 4-6 7-6(1) 6-2 za prolaz u četvrtfinale Srbija Opena, kaže da odluka 'nije logična' i da bi sav novčani novac trebao biti doniran humanitarnim akcijama u Ukrajini.

'Ovo što se sada događa je potpuna diskriminacija nas. Razlozi koje su nam naveli nisu imali smisla, nisu bili logični. Zabrana ruskih ili bjeloruskih igrača... neće ništa promijeniti. Dati sav nagradni fond za humanitarnu pomoć, za obitelji koje pate, za djecu koja pate, imalo bi bolji učinak', rekao je Rubljov, a prenosi Eurosport.

'Mislim da bi to bilo nešto. Tenis će u tom slučaju, biti prvi i jedini sport koji će donirati toliku količinu novca, a to bi bio Wimbledon pa bi on preuzeo svu slavu.'

Rubljov se i javno ogradio od Putinove politike, napisao 'bez rata molim' na objektiv kamere nakon svoje polufinalne pobjede na turniru u Dubaiua u veljači.

Iz Wimbledona su ranije poručili da ruski i bjeloruski igrači trebaju osuditi rusku invaziju ako se žele natjecati, Rubljiv je to napravio, ali nije pomoglo.

Oglasio se i Bjeloruski teniski savez…

'Ovakvi destruktivni postupci ni na koji način ne doprinose rješavanju sukoba, već samo potiču mržnju i netrpeljivost na nacionalnoj osnovi', poručili su iz upravnog tijela.

Inače, ukrajinska tenisačica Elina Svitolina izjavila je da bi se nastup Rusima i Bjelorusima trebao dopustiti ako su govorili protiv napada na njezinu zemlju.