šest teških godina

O nesretnom Schumacheru užurbano se snima film: Ovako je izgledala njegova patnja u stvarnom životu

16.05.2019 u 06:17

Bionic
Reading

Obitelj Schumacher i dalje skriva Michaela od očiju javnosti, a najava filma o velikanu Formule 1 u kojem će sudjelovati supruga Corinna i otac Rolf probudila je nadu da bismo mogli napokon saznati nešto konkretno

Sedam naslova prvaka, 91 pobjeda, 68 prvih startnih pozicija i 155 pobjedničkih postolja. U posljednjih šest godina ovi su podaci o Michaelu Schumacheru koji ga čine najvećim u povijesti Formule 1 postali sporedni, a tema koju javnost isključivo zanima je njegovo zdravstveno stanje.

>>> Obitelj Michaela Schumachera pustila kamere u kuću prvi put nakon teške nesreće

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Upravo zbog vela tajni pod kojim trenutno živi 50-godišnjak ovih dana je potvrđeno kako se o Schumacheru užurbano snima film, u režiji dvojca Michael Wech i Hanns-Bruno Kammertoens koji će definitivno izazvati mnogo zanimanja kad izađe u prosincu, jer u njemu će progovoriti supruga Corinna, kao i otac Rolf pa se javnost pita hoće li upravo ovo umjetničko djelo otkriti pravu istinu o zdravlju Nijemca koju njegovi fanovi zabrinuto iščekuju ili će zaobići taj dio priče i držati se samo sportske. Prve najave obećavaju da ćemo ipak doznati više o paklu koji je proživljavala obitelj, nego što smo dosad imali prilike biti informirani.

Do prosinca ćemo morati nestrpljivo čekati ovaj film, a sada nam tek preostaje prisjetiti se onog što već znamo o tome kako je patnja Schumachera izgledala u stvarnom životu...

Na rubu života i smrti nakon pada na skijanju

Glamurozni svijet Michaela Schumachera, velikana Formule 1 i čovjeka koji je zaradio tijekom karijere od sportskih nagrada i sponzorskih ugovora više od milijardu eura, urušio se 29. prosinca 2013. godine, tijekom obiteljskog zimovanja u francuskom Meribelu.

Iako je bio na glasu kao vješt skijaš koji je čak i pobjeđivao u amaterskim natjecanjima, a tijekom kobne vožnje ga je štitila i kaciga, Schumacher je svejedno teško pao skijajući izvan označene staze skijališta i snažno glavom udario u stijenu. Prve informacije nisu zvučale dramatično.

'Bio je u šoku, zabrinut, ali pri svijesti. Moguće da se radi o frakturi lubanje, no nije u životnoj opasnosti,' izjavio je direktor skijališta Christophe Gernignon-Lecomte.

  • +3
Michael Schumacher Izvor: Profimedia / Autor: Nella/Profimedia

Par sati kasnije prva od brojnih službenih izjava glasnogovornice obitelji dala je naslutiti da se ipak nešto ružno događa.

'Michael je pao na glavu tijekom skijanja u francuskim Alpama. Odvezen je u bolnicu gdje prima liječničku pomoć. Imao je kacigu na glavi i nije bio sam. Molim vas za razumijevanje, jer ne možemo davati stalne informacije o njegovom zdravstvenom stanju,' kazala je Sabine Kehm.

Prevezan je u bolnicu u Grenobleu, hitno operiran i zatim se saznala prava istina. Dana 30. prosinca borio se za život, a doktori nisu mogli garantirati da će preživjeti sljedećih 48 sati.

'Gospodin Schumacher primljen je u bolnicu u 12:40, nakon nesreće u skijalištu Meribel. Došao je s teškim ozljedama glave, u stanju kome, što je zahtijevalo hitni neurokirurški zahvat. Njegovo stanje ostaje kritično,' izjavio je Jean-Marc Grenier, direktor bolnice.

Tisuće novinara nagrnulo je u Grenoble, a Schumacherova borba za život postala je najiščekivanija vijest u svim medijima. Pritisak na obitelj koja je pokušavala sačuvati njegovu privatnost bila je ogromna, jedan se novinar čak prerušio u svećenika i pokušao dokopati sobe kako bi fotografirao šampiona.

Na Staru godinu, 31. prosinca iz bolnice su naglasili da je stanje maksimalno kritično, ali da je Schumi i dalje među nama.

'Stanje je kritično i u ovom trenutku ne možemo reći kakva će biti budućnost Michaela Schumachera. Pokušavamo smanjiti moždani edem, kao i pritisak između mozga i lubanje. On se bori za svoj život. Nalazi se na intenzivnoj njezi, u induciranoj komi. Ne planiramo novi operacijski zahvat. Da nije imao kacigu, ne bi preživio dosad. No, udarac je bio snažan pa kaciga nije bila dovoljna,' rečeno je na pressici.

Rođendan u induciranoj komi

Obavljena je i druga operacija na lubanji da se smanji pritisak na mozak, a dan kasnije, 1. siječnja konačno su se mogle čuti nešto bolje vijesti.

'Liječnici kažu kako se mogu vidjeti manji pomaci na bolje i svi se nadamo da će se takve vijesti i nastaviti. Ipak, sve se može promijeniti u kratkom roku i nemamo mogućnosti dati nikakve konkretne projekcije tijeka oporavka,' otkrila je Sabine Kehm koja je i prenijela detalj iz bolesničke sobe:

'Michaelova obitelj ne pušta ga samog, supruga, kćerka ili sin uvijek su uz njega i pomažu mu koliko mogu u teškim trenucima.'

Za dva dana, 3. siječnja 2014. godine slavni Nijemac imao je rođendan, najteži u svom životu. I dalje je bio kritično, u induciranoj komi, no najgora faza ipak je prošla. Mediji su pak postajali sve nastrljiviji.

'Molim vas da nas podržite u zajedničkoj borbi s Michaelom. Moramo se pouzdati u liječnike i bolnicu i pustiti ih da rade u miru, vjerujte u njihova priopćenja. Molim vas, napustite bolnicu i pustite nas na miru', poručila je tih dana supruga Corinna okupljenim novinarima.

Kad je izašao iz životne opasnosti, liječnici su se našli u dvojbi kada ga probuditi iz inducirane kome, s obzirom na moguće negativne posljedice preranog i prekasnog buđenja.

Mjesec dana kasnije, 30 siječnja 2014. godine obitelj je potvrdila kako su u bolnici započeli proces buđenja Michaela.

'Liječnici smanjuju Michaelu dozu sredstava za uspavljivanje kako bi mogli početi s procesom buđenja koji može biti dugotrajan', priopćila je Kehm.

Pojavile su se zatim informacije da je dobio upalu pluća, što je zakompliciralo oporavak, ali uspio ju je preboljeti. Također je izašlo u medije da je izgubio 20 kilograma, no i dalje se uspješno borio za život.

Buđenje je dugo trajalo, ali obitelj se 12. ožujka 2014. godine oglasila novim ohrabrujućim priopćenjem.

'Znali smo od početka da je ovo osjetljiv proces, pri kojem moramo biti strpljivi. Vrijeme procesa nije ni najmanje bitno. Radimo naporno s timom doktora kojima u potpunosti vjerujemo. Michael posljednjih dana pokazuje ohrabrujuće znakove i zato vjerujemo da će dobiti ovu borbu,' naglasila je glasnogovornica Kehm.

Rehabilitacija u Lausannei pa kućna njega na imanju

'Michael pokazuje znakove svjesnog stanja te se polako budi,' potvrdila je 4. travnja 2014. godine Kehm, nakon više od tri mjeseca Schumacherove inducirane kome. No, zatim i najavila ono što se javnosti sljedećih godina nikako nije svidjelo:

'Naš plan je i želja da nakon što Michael ode u rehabilitacijsku kliniku medijsko pokrivanje prestane.'

Tijekom lipnja 2014. godine saznali smo kako je Schumacher napokon prebačen u Sveučilišni bolnički centar Vaud u Lausanni te više nije u stanju kome. No, ostalo je nepoznato do koje mjere se uspio oporaviti, je li u stanju pomicati tijelo i do koje mjere je svjestan okoline.

Svakakve glasine su se mogle pročitati, uključujući i onu magazina Bunta o tome da je prohodao, zbog čega ga je obitelj tužila. No, na ove informacije dnevnika Bild nije reagirala:

'Michael Schumacher može čuti glasove i reagira na dodir. Njegove oči su otvorene. Može komunicirati sa okolinom, posebno sa svojom ženom Corinnom i djecom. Njegovo stanje se sada smatra toliko stabilnim da mu više nije potrebna pomoć specijalista,' pisalo je 16. lipnja 2014. godine.

Točno 254 dana nakon nesreće, 9. rujna 2014. godine objavljena je vijest da je pušten na kućnu njegu na svoje švicarsko imanje u blizini jezera Geneva.

'Zahvaljujem se od srca na svim dobrim željama i pozitivnoj energiji koju šaljete Michaelu. Moram reći da nas vaše suosjećanje vodi. Dobro je znati da smo zajedno preživjeli najgore razdoblje. Pred nama je period koji će jako dugo trajati. Vjerujemo da će u ovoj borbi, kao i tolike godine u Formuli 1, vrijeme biti Michaelov saveznik,' bila je u to vrijeme jedna od posljednjih izjava Corinne Schumacher na temu zdravlja svog supruga sve do danas.

Nagađanja traju sve do nas

Kada se Michael vratio kući, obitelj je održala obećanje i prestala davati informacije vezane uz njegovo zdravstveno stanje, a javnosti su ostala samo nagađanja.

'Napredak ide užasno sporo. Čudo se ne nazire na vidiku,' objavio je britanski Daily Express izjavu neimenovanog prijatelja, 25. veljače 2015. godine.

Krenule su kružiti i priče o cijeni njegove zdravstvene njege koja se procjenjivala na čak 16 milijuna eura godišnje. Glasnogovornica Sabine Kehm još je jednom prekinula šutnju, 26. svibnja 2015. godine, s porukom koja je budila nadu.

'Drago nam je što možemo objaviti da je njegovo zdravstveno stanje sve bolje kada se u obzir uzme ozbiljnost ozljeda koje je imao. No ova borba će potrajati, a mi smo sretni što imamo priliku pobijediti u toj borbi,' izjavila je.

Informacija u javnosti bilo je sve manje, a nezadovoljnih prijatelja kojima obitelj nije dopuštala posjetu sve više. Jedan od rijetkih koji je imao privilegiju viđati Michaela bio je predsjednik FIA-e Jean Todt koji je ovo izjavio u studenom 2015. godine:

'Često ga viđam i Michael se još uvijek bori. On mi je bliski prijatelj, blizak sam i s njegovom obitelji. Moramo mu dopustiti da se nastavi boriti, zajedno s obitelji.'

U veljači 2016. godine bivši predsjednik Ferrarija Luca di Montezemolo koji ga je također imao priliku vidjeti dao je izjavu nakon koje je bilo jasno da se Schumi nikad više neće u potpunosti oporaviti.

'Imam vijesti i one nisu dobre', izjavio je Di Montezemolo, ali nije iznosio nikakve druge detalje odnosno na što se te njegove riječi odnose.

U ožujku 2016. godine Sabine Kehm objasnila je zašto više neće biti nikakvih informacija o njegovom zdravlju za javnost.

'Prije nesreće Michael se potajno nadao da će jednog dana prestati biti u fokusu javnosti. Jednom sam s njim imala dugi razgovor i rekao mi je: ne moraš me zvati u sljedećih godinu dana, ja nestajem,' otkrila je glasnogovornica Sabine Khem želju slavnog šampiona i dodala:

'Baš zato želim zaštititi njegove želje i ne dopustiti da išta izađe u javnost.'

Ipak, u srpnju 2016. godine su iz nje novinari uspjeli izvući znakovite riječi.

'Naravno, Michael neće iščeznuti, ali u ovom trenutku njegova privatna situacija je toliko teška da se nažalost ne može otkriti ništa. To morate razumijeti.'

U sljedeće tri godine povremeno su u javnost izlazile neslužbene informacije, poput toga da je svjestan, doživljava okolinu i plače dok gleda kroz prozor, do nekih katastrofičnih o stotinama milijuna potrošenih na liječenje koje ne daje zadovoljavajuće rezultate i mogućnosti da bude sve prekinuto.

Ništa od toga nije potvrđeno, a nakon više od pet godina nezadovoljstvo zbog skrivanja tajni raslo je među njegovim obožavateljima, no Schumacherovo nepojavljivanje u javnosti zapravo dovoljno govori. Situacija sigurno nije dobra. No, nije ni kritična.

Posljednju ohrabrujuću informaciju dao je Jean Todt u prosincu 2018. godine.

'Uvijek sam oprezan kad pričam o njemu, ali da, istina je, Veliku nagradu Brazila sam gledao kod Michaela u Švicarskoj,' izjavio je za Autobild, no nije htio otkriti nikakve detalje tog susreta.

Tih dana se javio i biskup Georg Gänswein u intervjuu za već tuženi Bunte, s tvrdnjom da je posjetio bolesnog velikana.

'Sjedio sam ispred njega, dotaknuo sam ga s obje ruke i pogledao ga, a lice mu je, kao što svi znamo, tipično lice Michaela Schumachera, samo je malo popunjeniji u licu', rekao je.

Uoči 50. rođendana, 3. siječnja 2019. godine posljednja glasina je rekla da je obitelj kupila imanje na Mallorci, gdje je Michael proveo novogodišnje blagdane.

Dakle, Schumacherovo stanje i dalje je potpuno nepoznato, a obitelji svaka čast što je sve ove godine, u doba dronova i hakiranja mobitela uspjela tako traženu tajnu sačuvati od znatiželjnika. Tko zna, možda tome baš dođe kraj u prosincu, ako nam film otkrije što se događalo sve ove godine te hoćemo li Schumija ipak jednog dana ponovo vidjeti na utrci Formule 1...