RAT SE NASTAVLJA

Novi skandal u režiji najboljeg šahista svijeta; Magnus Carslen povukao prvi potez pa zatim...

20.09.2022 u 08:06

Bionic
Reading

Na internetskoj stranici chess24.com odigrana su nova četiri kola sedme etape najznačajnijeg svjetskog online natjecanja pod nazivom 'Meltwaterov Turnir prvaka', na kojem će se na najobjektivniji način odrediti najboljeg svjetskog igrača u ubrzanom šahu

Drugog dana 'Julius Baer Generation Cupa', u igri na 15 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza, najuspješniji je bio Vijetnamac Liem Quang Le s tri pobjede i jednim remijem, a Indijac Arjun Erigaisi se s dvije pobjede i dva remija probio na prvo mjesto.

Ipak, dan je obilježio svjetski prvak Magnus Carlsen, koji je nastavio 'rat' s mladim Amerikancem Hansom Niemannom, započet na 'Sinquefield Kupu' u Saint Loiusu prije dva tjedna, kad je nakon poraza napustio turnir.

U 6. kolu odbio je igrati s njim i povukao je prvi potez te zatim predao partiju, što ide u prilog sumnjama da Carlsen i dalje vjeruje kako se Niemann služi nesportskim metodama i igra uz nedopuštenu pomoć elektronike.

Naš najbolji velemajstor Ivan Šarić je postigao jednu pobjedu i dva remija uz jedan poraz, ali je zaslužio povoljniji omjer. U prvoj partiji sa crnim je figurama izgradio je nadmoćnu poziciju protiv 15-godišnjeg Amerikanca Christophera Yooa i nakon žrtve figure odlučio se na ponavljanje pozicije umjesto da nastavi opasan napad. U drugoj partiji izvrsnom igrom u završnici iskoristio je prednost lovačkog para i protiv Poljaka Radoslawa Wojtaszeka pobjedom osvojio tri boda. U trećoj je odličnom igrom postigao bolju završnicu protiv Nijemca Vincenta Keymera i osvojio pješaka, ali je zapao u veliki vremenski tjesnac i nezasluženo pretrpio poraz. U četvrtoj partiji protiv Indijca Arjuna Erigaisija brzo je prešao u jednaku topovsku završnicu i remizirao ponavljanjem poteza.

S obzirom na specifičan način bodovanja (pobjeda donosi 3, a remi 1 bod) ovakav je poredak poslije 8 odigranih kola:

Erigaisi 17 bodova, Praggnanandhaa i Carlsen po 15, Ivančuk, Niemann i Duda po 13, Wojtaszek i Le po 12, Keymer i Aronian po 11, Giri 10, Šarić I. 9, Yoo 8, Navara 6, Gelfand 5 i Adhiban 3 boda.

U utorak se igraju nova četiri kola, a preksutra posljednja tri kola nakon kojih će slijediti eliminacijski dvoboji osmorice prvoplasiranih igrača.