'zloglasni' hotel

Novak Đoković ponovno je u pritvoru; australske vlasti vratile su ga na dobro mu poznato mjesto, među migrante...

15.01.2022 u 08:53

Bionic
Reading

Srpski tenisač Novak Đoković provest će još jednu noć u prihvatilištu za migrante prije ročišta u nedjelju po australskom vremenu, pri čemu se najbolji svjetski tenisač nada da će sud poništiti odluku o deportaciji i tako mu omogućiti da se natječe na Australian Openu i potencijalno osvoji rekordni 21. Grand Slam

Novak Đoković je stigao u Hotel Park u Melbourneu, isto prihvatilište za migrante u kojem je bio pritvoren prošloga tjedna, u subotu poslijepodne po lokalnom vremenu, navodi Reuters, pozivajući se na svog očevica.

'Zaustavite torturu, pustite ih van', uzvikivalo je desetak aktivista za prava izbjeglica dok su Novak Đoković i pripadnici australske granične policije ulazili u podzemnu garažu hotela, u kojemu se nalazi 33 azilanata te putnici kojima je nametnuta izolacija.

'Odi doma Novače', uzviknuo je biciklist koji je prolazio pored prihvatilišta za migrante.

Đoković je ranije prespavao četiri noći u Hotelu Park, a u ponedjeljak ga je sudac oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana.

  • +3
Đoković - saslušanje Izvor: Profimedia / Autor: Richard Milnes / Shutterstock Editorial / Profimedia

No, australski ministar za imigracije Alex Hawke odlučio je poništiti vizu Đokoviću jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv covida-19 u Australiji, pokazuju sudski spisi objavljeni nakon prvog ročišta na saveznom sudu u subotu.

'Iako priznajem da gospodin Đoković predstavlja neznatan rizik, kao pojedinac, za prijenos covida-19 drugim osobama, svejedno smatram da njegovo prisustvo može predstavljati rizik za zdravlje australske zajednice', navodi Hawke u pismu srpskom tenisaču i njegovom pravnom timu.

  • +4
Novak Đoković na treningu u Australiji Izvor: Profimedia / Autor: Kelly Defina / AFP / Profimedia

Sudac David O'Callaghan zakazao je ročište o Đokovićevom prizivu za 23.30 sati u subotu po srednjoeuropskom vremenu, a još nije odlučeno može li ročište biti održano samo pred jednim sucem.

Đokovićevi su odvjetnici u petak kazali kako će argumentirati da bi deportacija samo pojačala antivakserski sentiment te da bi bila u jednakoj mjeri prijetnja javnom redu i zdravlju, kao i dopuštanje Đokoviću da ostane, usprkos zahtjevu australskih vlasti da svi posjetitelji moraju biti cijepljeni.

  • +2
Policija vs fanovi Novaka Đokovića Izvor: Profimedia / Autor: William WEST / AFP / Profimedia

Prema odluci suda od petka 34-godišnji tenisač morao je razgovarati s dužnosnicima za imigraciju u subotu, a nakon toga je slijedio razgovor s odvjetnicima. Nakon razgovora s odvjetnicima Đoković je, po odluci suda, vraćen u prihvatilište za migrante. Granična policija i dužnosnici ministarstva za imigracije nisu se još očitovali o tome je li Đoković bio na razgovoru.

Đoković želi obraniti prošlogodišnju titulu, a Australian Open počinje u ponedjeljak.