hoće li ga deportirati?

Novak Đoković je saslušan u imigracijskom uredu, a zna se i koju je odluku nakon toga donio sudac O'Callaghan...

14.01.2022 u 23:13

Bionic
Reading

U petak ujutro Novak Đoković je doznao loše vijesti, odlukom ministra za imigraciju Alexa Hawkea odbijena mu je viza. Đoković je nakon razgovara s imigracijskim vlastima saslušan pred sucem Saveznog suda Davidom O'Callaghanom

Ministar imigracije Alex Hawke u petak je iskoristio diskrecijsko pravo da odbije vizu srpskom tenisaču pa Novaku Đokoviću sada prijeti deportacija i trogodišnja zabrana ulaska u Australiju!

Hawke je Đokoviću poništio vizu zbog 'zaštite javnog zdravlja i reda', a Đokovićevi odvjetnici tu su odluku nazvali iracionalnom i najavili žalbu. No, australske vlasti su Đokovića jednoglasno proglasile rizikom za građanski red i javno zdravlje te tvrde da bi njegov dvotjedni boravak mogao ugroziti živote i javni red zbog povećanja raspoloženja protiv cijepljenja i nepoštivanja pravila za borbu protiv bolesti COVID.

Nakon ministrove odluke je sudac Anthony Kelly presudio da Đoković ne može biti deportiran iz zemlje dok se ne završi sudski postupak na Saveznom sudu.

Tijekom večeri Đoković je obavio novi razgovor s imigracijskim službenicima, a nakon toga je uslijedilo prvo ročište na australskom Saveznom sudu gdje je izašao pred suca Davida O’Callaghana. Ročište je održano u noći s petka na subotu u 00:15 po našem vremenu.

Odluka? Ovo se ročište bavilo samo proceduralnim pitanjima i nakon samo desetak minuta rasprave konačni je zaključak da će saslušanje Novaka Đokovića biti u subotu od 23.30 sata po srednjoeuropskom, odnosno u 9.30 u nedjelju po lokalnom vremenu.

Đoković će do tada biti u pritvoru na tajnoj lokaciji.

Đoković se nada da bi Savezni sud, na koji je slučaj prebačen, mogao presuditi u njegovu korist, no izgledi za to, kako se sada čini, nisu pretjerano veliki.

Pravni stručnjaci upozoravaju da je ono što predstavlja problem odvjetnicima koji brane Đokovića činjenica da, ako ne nađu neku proceduralnu pogrešku u donošenju odluke ili uspiju dokazati da je odluka na bilo koji način neustavna, ne postoji način da pobijede na sudu.

Đokoviću nisu skloni ni australska javnost, a ni tamošnji mediji. Sve australske dnevne novine 'navijaju' za to da ga se u najkraćem mogućem roku deportira iz zemlje!