političke igre

Australija opet ukinula vizu Đokoviću, a on na sve načine pokušava izbjeći deportaciju iz zemlje; evo što sada traži od suda

14.01.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Novak Đoković je u petak od australskog suda zatražio da blokira njegovu deportaciju uoči turnira Australian Open u Melbournu nakon što mu je vlada po drugi puta ukinula vizu pozivajući se na pravila o ulasku u zemlju zbog covida-19

Odvjetnici prvog tenisača svijeta su ni tri sata nakon što je ministar za imigraciju Alex Hawke ponovo poništio vizu uložili zahtjev za zabranom deportacije.

Hawke je iskoristio je svoje diskrecijske ovlasti da ukine Đokovićevu vizu nakon što je sud poništio raniji opoziv i pustio ga iz imigracijskog pritvora u ponedjeljak.

>> Šokantne vijesti iz Australije; Novaku Đokoviću poništena viza pa uslijedio novi obrat. Predložena privremena zabrana deportacije, a do tada ide u pritvor

'Danas sam iskoristio svoje ovlasti prema članku 133C(3) Zakona o migracijama da poništim vizu koju posjeduje gospodin Novak Đoković iz zdravstvenih razloga, na temelju toga da je to bilo u javnom interesu', rekao je Hawke u izjavi.

Vlada je 'čvrsto predana zaštiti australskih granica, posebno u vezi s pandemijom covida-19', dodao je Hawke.

Prema članku Zakona o migracijama u skladu s kojim je ministar iskoristio svoje ovlasti za ukidanje vize, Đoković tri godine neće moći osigurati vizu za dolazak u Australiju, osim u neupitnim okolnostima koje su važne za interes Australije.

Iako se Đokovic javno usprotivio obaveznom cijepljenju protiv covida-19, općenito nije izražavao protivljenje cijepljenju, a njegovi odvjetnici su odluku Hawkea nazvali 'očito iracionalnom'.

Njegov pravni tim također ističe da je Hawke u svom obrazloženju naveo da bi oszanak Đokovića potaknuo otpore cijepljenju.

U Australiji je cijepljeno preko 90 posto stanovništva, no silovito je zahvaćena valom omikrona. U posljednja dva tjedna zabilježeno je gotovo milijun slučajeva zaraze.

Kontroverza je pojačala globalnu raspravu o pravima necijepljenih i postala škakljivo političko pitanje za premijera Scotta Morrisona kojeg u svibnju očekuju izbori.

  • +4
Novak Đoković na treningu u Australiji Izvor: Profimedia / Autor: Kelly Defina / AFP / Profimedia