PRED 40 TISUĆA NAVIJAČA

Nogometni klasik na Wembleyju završio slavljem Engleske protiv Njemačke; na ovakav trijumf Gordi Albion je čekao jako dugo

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Engleske plasirala se u četvrtfinale europskog prvenstva nakon što je u Londonu pred 40.000 gledatelja pobijedila Njemačku sa 2:0

Domaćin je poveo u 75. minuti golom Raheema Sterlinga kojem je to bio treći gol na prvenstvu, a pobjedu Engleza potvrdio je Harry Kane golom u 86. minuti. Bila je to prva pobjeda 'Gordog Albiona' protiv 'Efa' na Wembleyju u posljednjih osam međusobnih susreta.

Englezi su tek po drugi puta u povijesti izbacili Nijemce u nokaut-fazi, te se osvetili za poraz na Wembleyu nakon penala u polufinalu EURA 1996, kada je kazneni udarac promašio upravo engleski izbornik Southgate. Engleska je defenzivno odigrala perfektnu utakmicu, a Gordi Albion ni četvrtu utakmicu na ovom EURU nije primio pogodak.

Prvo poluvrijeme osim borbenosti i mnoštva prekršaja nije donijelo dobar nogomet jer su obje momčadi taktički stajale dobro na terenu, ne omogućivši gotovo nikakve šanse za gol.

Englezi su prvi zaprijetili dalekometnim udarcem Sterlinga u 16. minuti, kojeg je obranio Neuer, da bi u 32. minuti udarac Wernera iskosa s lijeve strane obranio engleski vratar Pickford.

U 45. minuti u velikoj šansi se nenadano našao Kane, ali je oklijevao i loptu je očistio njemački branič Hummels.

Drugo poluvrijeme započelo je opasnim udarcem Havertza, kojeg je ispod grede izvadio Pickford. Utakmica se onda pretvorila u 'živu dosadu' sve do 75. minuti kada su Englezi poveli. Sterling je započeo preciznu akciju i završio je pravovremenim utrčavanjem na dodavanje Shawa, uslijedio je precizan udarac u padu i po prvi puta je njemačka obrana bila izigrana.

U 81. minuti pogriješio je Sterling na sredini igrališta, Havertz proigrao Müllera, koji je išao sam na Pickforda, ali je napadač Bayerna poslao loptu tik pored vratnice.

  • +9
Engleska - Njemačka, osmina finala, Euro 2021. Izvor: EPA / Autor: Matt Childs / POOL

Kazna je uslijedila pet minuta kasnije, Shaw je oduzeo loptu, proigrao Grealisha, a mladi napadač Aston Ville pronašao Kanea u petercu Nijemaca. Najbolji strijelac Engleza glavom je postigao svoj prvi gol na Euru, gol koji je poslao Njemačku kući, a izbornika Joachima Löwa skinuo s klupe Elfa.

Engleska će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika večerašnjeg ogleda između Švedske i Ukrajine.