studija BMJ-a

Nogometaši su češće ozlijeđeni i dulje se oporavljaju

13.12.2022 u 07:33

Bionic
Reading

Nogometaši modernog doba češće su ozlijeđeni i dulje se oporavljaju, što je posljedica višeg intenziteta današnjeg nogometa i sve većeg broja utakmica u sezoni, kažu znanstvenici

Pritom posebno stradavaju njihovi mišići, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal.

Stručnjaci su analizirali medicinske podatke 3909 profesionalnih nogometaša iz 54 europska kluba i 20 zemalja od 2000. do 2021 godine.

U tom je razdoblju zabilježeno 2636 ozljeda tzv. zadnje lože, odnosno skupine mišića stražnje stane natkoljenice. Podatak se odnosi na 19 posto svih prijavljenih ozljeda nogometaša.

No njihov se postotak u analiziranom razdoblju udvostručio - porastao je s 12 posto u prvoj sezoni (2001.) na 24 posto u zadnjoj (2021.).

Broj dana potrebnih za oporavak također se udvostručio, na trinaest u prosjeku.

Znanstvenici su zaključili da je to posljedica sve dulje sezone, odnosno više utakmica visokog intenziteta. Mišići nogometaša zato su na većem iskušenju.

Rizik od ozljede povećava se na utakmicama i deset je puta veći nego na treningu.

Još jedna posljedica modernog nogometa je činjenica da je rizik od ponavljanja ozljede visok.

  • +21
Kamerun - Brazil, SP u nogometu, 2.12.2022. Izvor: EPA / Autor: ALI HAIDER

Među svim ozljedama između 2000. i 2021. gotovo 20 posto bili su recidivi. A među njima je više od dvije trećine otpadalo na posljedice preranog povratka na teren. 

U posljednja dva desetljeća svaki peti igrač u klubu propustio je trening ili utakmicu zbog ozljede zadnje lože. A tipična momčad, sastavljena od 25 igrača, može očekivati osam takvih ozljeda po sezoni, kažu znanstvenici.