autsajderi napadaju

Nitko nije vjerovao u njih; Mrkva i društvo velika su prijetnja Hrvatskoj

26.01.2018 u 12:40

Bionic
Reading

Kauboji od 15.30 sati u Areni Zagreb igraju utakmicu za 5. mjesto na EP-u. Protivnik je Češka, reprezentacija koje je na startu natjecanja bila potpuni autsajder, nitko im nije davao šanse za prolazak skupine. Nemaju Česi niti jedno veliko rukometno ime, ali i bez zvijezda funkcioniraju sjajno...

Katastrofalno su Česi krenuli na ovom EP-u. I prije početka natjecanja nitko im nije davao previše šansi, dapače, u skupini s Dancima, Španjolcima i Mađarima proglašeni su potpunim autsajderima, reprezentacijom koja će biti idealna za 'napucavanje' gol-razlike.

Tako su Česi i startali, Španjolci su ih doslovno razbili, pobijedili su 32:15. Nitno nije ni trepnuo, to je ionako očekivana razlika. Česi su na ovaj EP stigli bez zvijezda, Filip Jicha umirovio se, a ostatak igrača igra doslovno u drugorazrednim europskim klubovima, uz trojicu koja imaju zapaženiju ulogu u momčadi slovačkog Tatran Prešova kojeg vodi bivši hrvatski izbornik Slavko Goluža.

A onda se dogodio 'kopernikanski prevrat', Česi su samo dva dana nakon tog katastrofalnog poraza pobijedili Dance 28:27, a potom su 'riješili' neprepoznatljivo loše Mađare 33:27 i izborili drugi krug natjecanja.

Potom su namučili Njemačku, izgubili su 22:19 iako su bili vrlo blizu novog iznenađenja, Makedoniju su dobili 25:24, a u posljednjem susretu remizirali su sa Slovenijom, bilo je 26:26. No, imali su Česi šut za pobjedu koja bi im, u nekim kombinacijama, donijela i polufinale! Tko bi rekao, a na startu su trebali biti 'kanta za napucavanje'...

  • +28
Češka - Danska, 2. kolo Eura 2018. Izvor: Reuters / Autor: OGNEN TEOFILOVSKI

I sada ta Češka prijeti Hrvatskoj, u utakmici za 5. mjesto koja nema nikakvog rezultatskog značaja.

Imaju Česi dva sjajna golmana, Tomaš Mrkva i Martin Galia imaju više od 35 posto obrana na turniru, kad 'polude' skidaju sve živo. Njih se razbraniti ne smije... Od ostalih treba izdvojiti njihovog najboljeg igrača, srednjeg vanjskog Ondreja Zdrahalu (34). S 42 zabijena gola najbolji je strijelac češke reprezentacije, ali i cijelog dosadašnjeg dijela EP-a u Hrvatskoj. Iskusni veteran igra u prosječnom švicarskom prvoligašu St. Otmar iz St. Gallena.

Među TOP 10 strijelaca ovog EP-a na osmom mjestu je s 27 zabijenih golova još jedan Čeh. Sjajni mladi Stanislav Kašparek (21) budućnost je češkog rukometa. Visinu ima (202 centimetra), ima i sjajan šut (ljevak je!). Za sada igra u mađarskom Balatonu, ali neće još dugo, već sljedeće sezone sigurno će ga kupiti neka od najjačih europskih momčadi.

  • +7
Makedonija - Češka (EP u rukometu 2018) Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Na krilima su Golužini igrači - lijevo je Jakub Hrstka koji je zabio 14 golova, desno nešto opasniji Tomaš Čip (21 gol). Na lijevom vanjskom je Pavel Horak (21 gol) koji je i oslonac češke obrane, a najveći problem ove reprezentacije su pivoti. Na crti su 'tanki', posebice u napadačkom dijelu, no obrambeno su tu čvrsti Leos Petrovskij i Petr Šlachta.

Do sada smo s Česima igrali pet puta na velikim natjecanjima, još tamo 1995. godine na EP-u na Islandu pobijedili su 27:25, a sljedeća četiri susreta dobila je Hrvatska. Za 5. mjesto na EP-u u Španjolskoj 1996. godine, potom na EP-u u Italiji 1998. godine u skupini 30:24, pa 2007. na SP-u u Njemačkoj u skupini 31:29 te na EP-u u Norveškoj 2008. godine u skupini 30:24.

  • +7
Slovenija - Češka (EP u rukometu 2018) Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Jedini problem izabranika Line Červara je emotivno pražnjenje, kvaliteta je definitivno na našoj strani, no pitanje je jesu li se naši rukometaši oporavili od šoka nakon poraza od Francuza. Červar je iz momčadi 'izbacio' Gojuna i Vorija, umjesto njih su za ovu utakmicu upali Halil Jaganjac i Tin Kontrec, za očekivati je da će Lino koristiti 'svježu krv' kako bi razdrmao momčad koja je doslovno 'potonula'. Neće biti lako igrati pred polupraznom Arenom, treba naći motiva i izgurati ovu utakmicu, završiti EP pobjedom, a onda u miru vidjeti i razmisliti o budućnosti ove reprezentacije...