smjena generacija

Raspad Kauboja; dva veterana rekla su zbogom, a oprostit će se još njih nekoliko

25.01.2018 u 20:40

Bionic
Reading

Hrvatski rukometaši na EP-u će u petak (26. siječnja, 15.30 sati, Arena Zagreb) odigrati posljednju utakmicu, onu za 'časno' 5. mjesto u poretku. No, i prije oproštaja od EP-a pojedini su se reprezentativci oprostili od nacionalnog dresa

Oproštaj Igora Vorija (38) bio je očekivan, jedna od hrvatskih rukometnih legendi u reprezentaciji je od 2003. godine, ostao je posljednji 'senator', jedini iz originalne 'zlatne generacije' Line Červara koja je 2003. godine osvojila naslov svjetskih prvaka.

'Mislim da je vrijeme za mlađi preuzmu stvari u svoje ruke. Ja ću im biti pomoć u bilo kojem trenutku, u bilo kojem smislu...', rekao je Vori u nadi kako će ga izbornik Červar na utakmici protiv Čeha ipak ubaciti u igru, da pomogne u borbi za 5. mjesto.

'Nebitna utakmica, ali važno je da EP završimo pobjedom', kaže Igor Vori. Jasno je da igrač koji je u hrvatskom dresu sakupio 246 utakmica i zabio 590 golova, osvojio sve što se osvojiti moglo (osim europskog zlata!) u reprezentativnu mirovinu želi otići kao pobjednik.

>> Povratak kapetana koji će rukometaše povesti u borbu za jedinu medalju koja nedostaje

  • +24
EP u rukometu, skupina A, 2. kolo, Hrvatska - Island Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U međuvremenu se oprostio još jedan veteran, nakon 13 godina reprezentativnog staža 'zbogom' kockastom dresu rekao je i Denis Buntić (36). Popularni Bunta je s hrvatskom reprezentacijom osvojio dva srebra na SP-ima, srebro na EP-u te broncu na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu. Ukupno je za Hrvatsku odigrao 131 utakmicu i zabio 292 gola.

'Nakon dugooooo godina oproštaj od repke! Hvala dečki na svemu! Iznad svih HRVATSKA', napisao je Buntić ispod fotografije sa suigračima iz reprezentacije na društvenim mrežama.

Znakovito je i društvo s Buntićem na slici. Baš svi koji su na 'izlaznim vratima' reprezentacije. Ili o tome intenzivno razmišljaju ili su već objavili kraj...

Dodajmo tome kako s posljednjom utakmicom ovog EP-a ugovor završava i izborniku Lini Červaru, te kako će se Mago di Umago gotovo sigurno povući s izborničke pozicije (navodno bi trebao ostati u HRS-u na mjestu koordinatora ili savjetnika za reprezentacije ili za rad s mlađim selekcijama), a to bi moglo za sobom povući još neke igrače da se oproste.

  • +14
Hrvatska - Francuska (EP u rukometu 2018) Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Prije svih su to dvojica povratnika u reprezentaciju, igrači koji su se ponovno 'aktivirali' samo zbog Line. Prvi je Ivan Čupić (32) koji je već neko vrijeme 'lomio' oko oproštaja. No, dojam je kako bi Čupko trebao ostati, odraditi još ciklus do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine i tamo zaključiti reprezentativnu karijeru.

Slično je i s Mirkom Alilovićem (33) koji nam treba na golu. A i činjenica je kako golmani kasnije sazrijevaju, uvjereni smo kako najbolje partije Mirko još niti nije odigrao. Nažalost, i on se već neko vrijeme 'premišlja', puno je tu faktora, među ostalim bilo je i navijačkih prijetnji njegovoj obitelji, devastiranja njegove imovine... Što god odlučio, razumjet ćemo ga.

  • +35
EP u rukometu, skupina I, 4. kolo, Hrvatska - Norveška Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ostali? Ima tu još nekoliko kandidata za mirovinu. Marko Kopljar (32) koji posljednjih godina ima velikih problema s ozljedama i to se osjeti na njegovim igrama za reprezentaciju. I naše drugo desno krilo je 'na rubu', Zlatko Horvat (34) već je 'sto godina' u reprezentaciji, početkom ove sezone (na klupskoj razini) se kod njega osjetio zamor materijala, kako fizički tako i psihički. No, on je uvijek tu, spreman uskočiti i ne treba strahovati da neće biti na raspolaganju i u budućim akcijama hrvatske reprezentacije. 

Srećom, ostaje stabilan temelj momčadi, tu je i dalje Domagoj Duvnjak, pa Luka Cindrić, na golu su Pešić, Stevanović i Filip Ivić, pa Štrlek, Stepančić, Gojun, Karačić, Mamić, Mandalinić, Musa, Marić, Kontrec, Jaganjac, Jotić, Vuglač, Pavlović, Šime Ivić... Sve mahom mladi dečki kojima bi sljedeća dva natjecanja (SP 2019. i EP 2020.) morala biti 'zagrijavanje' za nastup na Igrama 2020. u Tokiju.