a što reći?

Nevjerojatno, ali tužno i istinito: Vahid Halilhodžić prema ovom podatku nema premca u svijetu

11.08.2022 u 16:56

Bionic
Reading

Vahid Halilhodžić više nije izbornik marokanske nogometne reprezentacije na čijem je čelu proveo tri godine i odveo ju na Svjetsko prvenstvo u Katru koje će započeti za tri mjeseca, priopćili su u četvrtak iz Marokanskog nogometnog saveza.

Time su ipak postale utemeljenje priče koje su proteklih tjedana stizale iz Maroka. Jer očito je prevladalo razmišljanje kako su igrači bitniji od izbornika. U ovom slučaju, zvijezde poput Noussaira Mazraouija, Hakima Ziyecha i Aminea Harita, naspram Vahida Halilhodžića.

Naime, bivši Dinamov trener u jednom je trenutku spomenuti trojac prestao pozivati u reprezentaciju zbog nediscipline. No, i bez njih uspio je reprezentaciju odvesti na SP i bilo je za očekivati da će čelni ljudi saveza održati riječ. Čak se i Vaha prilagodio, održavši sastanke s 'odmetnutim' igračima, ali nakon kojih je jedino Ziyech ostao pri svom stavu - da neće igrati za Maroko dok je Halilhodžić izbornik.

'Kraljevski marokanski nogometni savez i francusko-bosanski trener dogovorili su prijateljski rastanak, zbog razmimoilaženja u stavovima oko primjerenog načina priprema 'Lavova Atlasa' za svjetsko prvenstvo u Kataru', stoji u službenom priopćenju.

Halilhodžić je na čelo reprezentacije došao u kolovozu 2019. i u 30 utakmica ostvario 20 pobjeda, uz sedam remija i tri poraza.

U svojoj bogatoj karijeri, bivši nogometni reprezentativac Jugoslavije, a danas 70-godišnji trener, osim Maroka vodio je i reprezentacije Alžira, Japana i Obale Bjelokosti. Sa svakom od reprezentacija koje je vodio izborio je i nastup na Svjetskom prvenstvu, ali je na najvećoj nogometnoj smotri vodio samo Alžir 2014. u Brazilu, gdje je iznenađujuće prošao skupinu i u osmini finala tek u produžetku (1:2) izgubio od kasnijeg svjetskog prvaka Njemačke.

Dakle, možemo bez pardona konstatirati da je prema tom podatku, s koliko je reprezentacija izborio nastup na SP-ima, ali i ostao bez prilike biti sudionik istih, Halilhodžić 'rekorder'. Tužno, ali istinito.

Na klupskoj razini je od većih klubova trenirao Paris Saint-Germain, Nantes, Rennes, Lille, Trabzonspor i zagrebački Dinamo.