Felix Brych

Neočekivani kraj karijere za suca koji je prije par godina Dinamo zavio u crno

28.11.2023 u 17:57

Bionic
Reading

Njemački sudac Felix Brych (48) u subotu je u Frankfurtu sudio utakmicu 12. kola Bundeslige između Eintrachta i Stuttgarta. No, nakon samo pola sata se ozlijedio, morao je napustiti travnjak, a sad se čini da je njegova sudačka karijera završena

Njemački mediji tvrde kako je Felix Brych u 30. minuti utakmice nezgodno stao te su mu stradali ligamenti koljena! S obzirom na težinu ozljede vrlo moguće da je ovime i završio svoju bogatu sudačku karijeru jer već ima 48 godina, a oporavak neće biti ni brz ni kratak.

Ovaj diplomirani pravnik Hrvatskoj je sudio sedam puta i niti jednom nismo poraženi. Četiri puta je hrvatska vrsta slavila, a tri susreta su završila bez pobjednika. Da, Felix Brych (48) bio je, kako mu i ime kaže (Felix=Srećko), sretan za 'vatrene'.

Prvi put je bio pomoćni sudac u prijateljskoj utakmici između Hrvatske i Poljske u veljači 2003. godine u Splitu koja je završila bez golova. Kao glavni sudac hrvatskoj reprezentaciji je prvi put sudio na gostovanju protiv Bjelorusije u kvalifikacijama za SP 2010. godine, a 'vatreni' su tada slavili 3:1. Vodio je i dvoboj protiv Turske (3:0) u u kvalifikacijama za EURO 2012. godine, protiv Srbije u Beogradu kad je bilo 1:1 u kvalifikacijama za SP 2014. (svi se sjećaju crvenog kartona Šimunića nakon starta na Sulejmaniju!), u pobjedi protiv Ukrajine (2:0) u kvalifikacijama za SP 2018. godine (bio je to debi Zlatka Dalića na klupi 'vatrenih'!), te u remiju između Hrvatske i Engleske (0:0) u Ligi nacija 2018. godine.

Suđenjem se Brych počeo baviti 1999. godine, od 2004. sudi utakmice njemačke Bundeslige, a Fifin znak nosio je od 2007. godine. Na SP-u u Rusiji sudio je samo jednu utakmicu, onu između Srbije i Švicarske, nakon koje ga je FIFA poslala kući nakon žestokih kritika na njegovo suđenje u tom dvoboju.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

 

Od 2021. godine Brych više nije na listi FIFA sudaca, pa je ostao posvećen samo Bundesligi. Kruna karijere bilo mu je finale Lige prvaka 2017. godine između Real Madrida i Juventusa.

Pa ipak, Brycha po dobrome ne pamte navijači Dinama. Sudio je utakmicu Dinama i Šahtara 2019. godine, a u osmoj minuti sudačke nadoknade svirao je penal za ukrajinski sastav nakon sumnjivog duela Theophilea i golmana Pjatova.

Tadašnji trener Dinama Nenad Bjelica bio je bijesan nakon utakmice, a Dinamo nikad nije bio bliži prolasku skupine Lige prvaka. No,na kraju su 'modri' ostali i bez trećeg mjesta jer su poraženi od Atalante i Manchester Cityja.

Na Maksimiru za Brychom tako nitko neće suzu pustiti...