samo za tportal

Nenad Bjelica posve iskreno o mogućnosti da Mario Mandžukić zaigra u Osijeku, ambicijama u novoj sezoni i očekivanjima od Hrvatske na Euru

26.05.2021 u 10:37

Bionic
Reading

Nogometaši Osijeka na zasluženom su i ne baš predugom odmoru, nakon sezone u kojoj su ostvarili najbolji rezultat zauzevši drugo mjesto, u kojoj su ostvarili čak 23 pobjede, što je klupski rekord, 20 puta sačuvali svoju mrežu, te u Ramonu Mierezu imali najboljeg strijelca lige s 22 postignuta gola

Već dugo nismo imali ovako neizvjesnu ligu, u kojoj se do posljednjeg kola nije znalo koji će klubovi ispasti, a koji izboriti nastupe u Europi. Ali i u kojoj je Dinamo imao novog, opasnog suparnika te koji je maksimirskim Modrima prijetio do par kola prije kraja sezone. Riječ je, naravno, o Osijeku, na čijoj klupi od četvrtog kola, umjesto Ivice Kuleševića sjedi 49-godišnji Nenad Bjelica.

Nakon odrađenih poslova u Osijeku, te stavljenog potpisa na ugovor s Amerom Hirošom, pojačanjem iz Bosne i Hercegovine, Bjelica je kratko svratio do Zagreba, pa krenuo put Jadrana.

'Idemo svi, cijela obitelj, pa i pas Rocky. Bez njega nikud. Boravit ćemo ovog puta u Hrvatskoj, a austrijske planine posjetit ću neki drugi put', počeo je razgovor za tportal Nenad Bjelica.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Dojmovi nakon stresne završnice već su se slegnuli. Kada iz ove perspektive pogledate unazad, koliko je bilo realno očekivati da već u vašoj prvoj sezoni na klupi, iako niste vi sastavljali momčad, napadnete prvo mjesto?

'Iskreno, nitko nije ni očekivao da ćemo doći u priliku za borbu. Jedino smo mi vjerovali u to, ali teško je bilo za očekivati, tim prije što smo imali osam bodova zaostatka. A nadoknaditi osam bodova protiv Dinama izuzetno je teško. Međutim, mi smo u određenom dijelu sezone bili na bod, dva, tri odmah iza Dinama. Možda dâ su se neke utakmice prelomile u našu korist, možda bi još više ugrozili Dinamo. Ali mi sebi uvijek postavljamo najviše moguće ciljeve. Tako će biti i u budućnosti'.

Iduće sezone više od sadašnjeg uspjeha može biti prvo mjesto. Ne dohvatite li ga, hoće li to biti neuspjeh?

'Ne, ne može to nikada biti neuspjeh, ako igrate protiv kluba koji je u zadnjih 16 godina 15 puta bio prvak, nitko ne može reći da je drugo mjesto neuspjeh. Također, zbog financijskih mogućnosti koje ima Dinamo, u odnosu na Osijek, drugo mjesto opet ne može biti neuspjeh. Tako da će i drugo mjesto opet biti veliki uspjeh, a mi smo to sada i napravili. I kada pogledamo realan odnos snaga, već ovo drugo mjesto je uspjeh, jer uspjeli smo u konkurenciji drugih klubova koji neki imaju budžete bolje od nas, bili smo ispred njih s velikom bodovnom razlikom'.

Tijekom sezone uspjeli ste dovesti igrače prema svom ukusu, no ispod radara je prošao odlazak Ante Majstorovića u Kinu, koji je u prvom dijelu sezone bio odličan u tandemu sa Škorićem. Koliko vam je on nedostajao u proljetnom dijelu sezone?

'Teško mi je sada reći koliko smo izgubili njegovim odlaskom, jer Lončar, Čeberko i Caro Martinez su ga dobro zamijenili. Mi smo u nastavak sezone krenuli s tri pobjede, bez primljenog zgoditka. Izgubili smo samo od Dinama 1:0 i protiv Gorice po onoj poplavi. Znači, naša obrana je bila stabilna, i bez Majstorovića. No, definitivno, dok smo ga imali, bio je bitan član naše momčadi'.

  • +10
NK Osijek - NK Istra 1961, 36. kolo HT Prva liga, 22.5.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Tijekom zimskog prijelaznog roka došao vam je i povremeni hrvatski reprezentativac Ivan Santini. No, njegovi su papiri iz Kine kasnili, ali ste rekli da ste bili toga svjesni i da ste ga bili spremni čekati koliko god to bude trebalo. Zabljesnuo je već u prvoj utakmici protiv Varaždina kada je zabio gol. Kasnije ga i niste puno koristili, a sada ipak napušta Osijek.

'Ivan nije došao 100 posto pripremljen. On je u utakmicama u kojima je ulazio u igru u zadnjih pola sata dao jako veliki doprinos. Malo teže mu je bilo kada je počinjao utakmice. Na početku je igrao i na svježinu, ali kasnije ga je uhvatio umor, jer bio je dva, tri mjeseca bez momčadskog treninga. Što se tiče njegovog odlaska, mi smo razgovarali s njime o produženju, ali on je izrazio želju da proba još u dvije, tri godine svoje karijere zaraditi novac. Zahvalio se na razgovoru i ponudi, ali odlučio se probati negdje drugdje. Njemu su vrata NK Osijeka uvijek otvorena, jer svojim ponašanjem na terenu i izvan njega, sve nas je kupio'.

Kad smo već kod napadača, na tržištu su dva Slavonca. U vašem se susjedstvu razvija jedan ubojiti strijelac, Marko Dabro, koji je u BSK-u iz Bijelog Brda do predzadnjeg kola drugoligaškog prvenstva zabio već 29 golova, dok je drugi legendarni hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić, kojeg se s Osijekom povezivalo i prije njegova potpisa za Milan.

>> Igra u životnoj formi i ima više ponuda nego ikada ranije, a koliko je dobar, potvrđuje to što najboljeg strijelca Druge HNL prate i klubovi iz talijanske Serie A

'Ne, u ovom trenutku ne tražimo napadača, jer imamo pod ugovorom jako puno igrača tog tipa. Imamo Miereza, imamo Mancea, imamo Topčagića, Belju, Špoljarića, Dakua. Zatim, tu su Erceg i Bohar, koji mogu sudjelovati kao napadači, tako da u ovom trenutku nismo fokusirani na dovođenje napadača. Što se tiče Mandžukića, mislim da nije realno. On ima puno bolji rejting nego da zaigra za neki hrvatski klub. Vjerujem da će i on tako gledati, da ode u neki klub njegovog nivoa'.

Razlog za zadovoljstvo donosi i činjenica da imate nekoliko hrvatskih reprezentativaca (Mile Škorić je u A reprezentaciji, golman Ivica Ivušić je na Dalićevom pretpozivu, Mihael Žaper je bio pozvan u U-21 reprezentaciju).

'Uz dodatak da je Kleinheisler s mađarskom reprezentacijom, tako da bi trebali imati dva predstavnika na Euru. Škorić je u Hrvatskoj, Ivušiću je pretpoziv nagrada za odličnu sezonu, a vjerujem da će izbornik u budućnosti na njega još više računati. Ponosni smo da naši igrači sudjeluju u svojim reprezentacijama, jer tu su još i Bohar i Jurčević, koji igraju za Sloveniju. Žao nam je što se Žaper ozlijedio na posljednjoj utakmici i što ne može pomoći mladoj reprezentaciji u nastojanjima da izbaci Španjolsku'.

Ramon Mierez potvrđuje se kao pun pogodak Osijeka, kojem bi u budućnosti klubu mogao donijeti veliki novac. A bi li Hrvatska imala korist od njega, jer on sâm izjavio je da ne bi imao ništa protiv igrati u dresu hrvatske reprezentacije. Biste li ga podržali?

'To je teško pitanje i je li uopće moguće da on zaigra za Hrvatsku. Sigurno da je svojim golovima privukao pažnju i da ima kvalitetu. Ali moram napomenuti da Hrvatska u Petkoviću, Kramariću, Budimiru, Perišiću i ostalima ima dobre napadače. Sigurno da mu u takvoj konkurenciji ne bi bilo jednostavno dobiti priliku, ali da kvalitetu ima, to je definitivno'.

Osijek - Istra 1961 2:1, 36. kolo HT Prve lige, (sažetak) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Kad smo već kod reprezentacije, što očekujete od Dalićeve družine na Euru?

'Očekujem da prođe skupinu. Od SP-a u Rusiji napravljena je bitna smjena generacija, dosta je tu novih, mladih igrača, nove i svježe krvi. Mislim da imamo kvalitetnu reprezentaciju. Vjerujem da će uspjeti proći skupinu, a onda puno toga ovisi o ždrijebu, odnosno protivnicima koje ćemo dobivati u daljnjoj fazi natjecanja. U svakom slučaju, ne treba pred reprezentaciju stavljati prevelik teret'.

Osijekove pripreme zbog europskih natjecanja počinju dosta rano. Ali za praćenje reprezentacije bit će vremena?

'Naravno. Tijekom Eura bit ćemo u pripremama, tako da će biti mogućnosti da se prate utakmice i da navijamo za reprezentaciju'.

Tijekom svoje trenerske karijere puno ste vremena proveli u inozemstvu. No, po povratku u Hrvatsku, posebno sada u Osijek, dojma smo da imate ponekad malo energičnije istupe. Ima li to veze i s ljutkastom prehranom u Slavoniji?

'Ma, ni govora. To je moj temperament. Ja sam takav, neovisno o tome gdje radim. Takav sam bio i u Poljskoj, Austriji, Italiji, pa i u Dinamu, a sada i u Osijeku. Samo što ne volim nepravdu. I na nepravdu reagiram. Nemam problem priznati poraz kad je to zasluženo, ali imam problem kada se dogodi nešto što je nepošteno'.

Dosta ste burno reagirali nakon remija kod Rijeke, spominjući 'Korporaciju' (op.a. misleći pri tom na Dinamo i njegov odnos s nekim klubovima u HT Prvoj ligi).

'Tada sam rekao sve što sam mislio. Evidentno je bilo da su se, kada se Osijek približio na jedan, dva boda Dinamu, počele događati neke stvari. Ali ne bih više to komentirao. Idemo puniti baterije za novu sezonu', završio je Nenad Bjelica, pa krenuo na zasluženi odmor.