od trnja do zvijezda

Igra u životnoj formi i ima više ponuda nego ikada ranije, a koliko je dobar, potvrđuje to što najboljeg strijelca Druge HNL prate i klubovi iz talijanske Serie A

21.05.2021 u 08:54

Bionic
Reading

Baš kao što je neizvjesno tko će od hrvatskih nogometnih klubova izboriti europska natjecanja, odnosno napustiti prvoligaško društvo, jednako je napeto i u drugoj ligi, jer dva kola prije kraja u teoriji čak šest klubova se kluba bore za prvo mjesto, odnosno plasman u najviši rang hrvatskog nogometa. Jedino što se u Drugoj HNL sigurno zna jest da je Marko Dabro uvjerljivo najefikasniji igrač

Hrvatski Dragovoljac, BSK, Rudeš, Sesvete, Cibalia i Kustošija pokušat će u preostala dva kola drugoligaškog natjecanja izboriti plasman u prvoligaško društvo. Naravno, teško je prognozirati kako će se ova borba okončati, ali samo spomenimo da Crni iz Sigeta na vrhu tablice imaju dva boda više od BSK-a i Rudeša, četiri više od Sesveta, odnosno pet pred Cibalijom i Kustošijom.

I dok imena preostalih pet klubova već ima stanovitu težinu u hrvatskom nogometu, klub iz Bijelog Brda, a to je BSK, najmanje je razvikan.

A pitanje je bi li i bio tu gdje je sada, da u njegovim redovima ne igra Marko Dabro, 24-godišnji Vinkovčanin, koji je nogometno stasao u Cibaliji, a bio je i član mlađih hrvatskih reprezentacija. I koliko je bio dobar, odnosno zapažen, potvrđuje što ga je već kao 17-godišnjaka u svoje redove dovela Fiorentina.

Nažalost, kako to obično biva, kada misliš da si napravio korak naprijed, život te vrati dva koraka unazad. Tako se sudbina poigrala s Dabrom, koji je nakon dolaska u Firencu obolio od mononukleoze, zbog čega je bez nogometa bio gotovo pola godine.

Svjestan izgubljenog, vratio se u Cibaliju, pa je preselio u Goricu, te otišao i u slovenski klub Bravo. No, od Slovenije ipak mu je draža Slavonija, pa se 2019. vratio u svoj kraj, mjesto u općini Erdut i tamo je nastavio mukotrpno raditi. Sada mu se sve vraća, jer s 27 postignutih golova uvjerljivo je najefikasniji strijelac u drugoligaškom društvu. I tu mu nije kraj, jer u kakvoj je formi, lako moguće da u preostala dva kola dođe do brojke od čak 30 golova.

U posljednja dva kola zabio je čak šest golova, pet protiv Međimurja, jedna zaprešićkom Interu. No, što je posebno zanimljivo, iako mu je lijeva noga jača, pet od tih šest golova, zabio je desnom. Prema stilu igre podsjeća na Davora Šukera, odnosno itekako dobro osjeća prostor.

I da sve to prolazi zapaženo jasno je iz činjenice da su na njegova vrata pokucali već i poljski prvoligaši, ali Dabro se pristojno zahvalio, jer do Bijelog je Brda stigao i interes talijanskih klubova. Očito ga se sjećaju još iz vremena kada ga je u svoje redove dovela Fiorentina, a sada su se sjećanja probudila, kada se vidi kako znalački puni mreže.

U svakom slučaju, vrlo je izvjesno da Dabro igra posljednje utakmice u hrvatskom drugoligaškom razredu.