NAPOKON

Nakon desetljeća rata napokon im se vratio - nogomet

16.08.2013 u 19:41

Bionic
Reading

Fifa je objavila da će nogometna reprezentacija Afganistana idućeg tjedna prvi put poslije pauze od deset godina biti domaćin jedne međunarodne utakmice

Naime, nacionalna selekcija Afganistana, piše agencija Anadolija, u utorak će se sastati s reprezentacijom Pakistana u prijateljskoj utakmici na stadionu afganistanske nogometne federacije u Kabulu.

'Činjenica da ćemo biti domaćini prve međunarodne utakmice nakon deset godina pauze i prve utakmice kod kuće sa Pakistanom od 1977. godine predstavlja veliki uspjeh za naš nogomet,' rekao je Sayyed Agazada, glavni tajnik AFF-a.

Istaknuo je da je posljednjih godina u toj zemlji nogomet dosta napredovao poručivši kako stanovnici Afganistana s velikim nestrpljenjem očekuju utakmicu sa Pakistanom.

Afganistanci će napokon i svojim navijačima pokazati koliko su napredovali


'Ovo najbolje pokazuje da smo napravili veliki korak i napredak k normalizaciji života u zemlji, gdje nogomet igra vrlo značajnu ulogu. Naš narod voli nogomet i zato očekujemo pune tribine protiv Pakistana,' rekao je Agazada.

Posljednja selekcija koja je posjetila Afganistan bio je 2003. godine Turkmenistan, koji je tada slavio rezultatom 2:0. Također, reprezentacija Afganistana trenutno je na rang listi Fifa na 139. mjestu, što je njihov najbolji plasman u povijesti.

Prema navodima Fife, ulaganjima koja su iznosila oko 1,5 milijuna dolara za osam godina u ovu zemlju, Afganistan je od 2006. godine do danas povećao broj aktivnih nogometaša sa 19.781 na preko 54.000. Osim te prilično  malene svote sasvim sigurno je utjecala i bolja sigurnosna situacija od ratne od koje su počeli pratiti ovu statistiku.