ovo mu je posljednja prilika

Mick Schumacher može odahnuti; uspio je pronaći momčad koja ga želi, ali sljedeće godine ipak se neće natjecati u Formuli 1

22.12.2022 u 13:44

Bionic
Reading

Mick Schumacher (23) prvo je dobio otkaz u momčadi Haasa, a potom je i raskinuo suradnju s Ferrarijem. Katastrofalan kraj sezone mogao je završiti još i lošije, ali na kraju je ipak barem donekle uspio spasiti karijeru u Formuli 1. Mali Schumi je na sveopće iznenađenje potpisao ugovor s Mercedesom, momčad je to za koju je njegov otac Michael posljednji puta vozio u Formuli 1...

Realno, treba biti iskren i priznati da se Mick Schumacher (23) u prve dvije sezone Formule 1 jednostavno nije iskazao. Sin legendarnog Michaela Schumachera dobio je priliku 'na lijepe oči', samo po zasluzi svog zvučnog prezimena, ali nije ju iskoristio.

Vozio je 44 utrke u dvije sezone Formule 1 i uspio dohvatiti tek 12 bodova. S druge strane je svojom nepromišljenom vožnjom prouzročio milijune eura štete momčadi Haasa pa nije ni čudno da su mu se na kraju ove sezone zahvalili i raskinuli suradnju.

Schumijevim napretkom nisu bili zadovoljni ni u momčadi Ferrarija, čiji je Mick inače bio član, pa su ga se i oni odrekli. U tom je trenutku Mick Schumacher ostao na vjetrometini jer ga niti jedna momčad Formule 1 nije željela angažirati, bio bi to prevelik rizik jer je 'Mali Schumi' i službeno proglašen najvećom štetočinom 'oktanskog cirkusa'.

No, sreća mu se ipak osmjehnula, ponovno na račun zvučnog i poznatog prezimena. Tako se Mick 'uhljebio' u momčadi Mercedesa, iste one za koju je njegov otac Michael posljednji puta vozio u Formuli 1.

'Mick Schumacher će u ulozi rezervnog vozača biti prisutan na svim utrkama sljedeće godine i obavljati opsežan rad u simulatoru kao podrška našim glavnim vozačima - Lewisu Hamiltonu i Georgeu Russellu', objavili su iz Mercedesa i tako službeno potvrdili da će Schumacher u sljedećoj sezoni biti treći vozač momčadi.

'Oduševljen sam što sam dio Mercedesovog tima kao njihov rezervni vozač za 2023. godinu. Budite uvjereni da ću dati sve od sebe kako bih doprinio njihovoj izvedbi u ovom vrlo kompetitivnom i profesionalnom okruženju', kazao je Mick Schumacher i dodao:

'Shvaćam ovo kao novi početak i zahvalan Totu i svima koji su mi ukazali povjerenje. Formula 1 je tako fascinantan svijet i nikad ne prestajete učiti pa se radujem što ću upijati još više znanja i ulagati sve svoje napore za dobrobit momčadi.'

A u Mercedesu jednostavno nisu imali izbora, novi rezervni vozač bio im je neophodan nakon što su Nyck de Vries i Stoffel Vandoorne za sljedeću sezonu dobili mjesta u drugim momčadima. De Vries kao glavni vozač momčadi AlphaTauri, a Vandoorne kao rezervni vozač u Aston Martinu.

Cijelu je situaciju prokomentirao i Toto Wolff, šef momčadi Mercedesa.

'Mick je talentiran mladi vozač i drago nam je što se pridružio momčadi. On je vrijedan radnik, ima miran i metodičan pristup i još uvijek je gladan učenja i usavršavanja kao vozač', kazao je Wolff i najavio:

'Sve su to važne kvalitete i veselimo se što će nam pomoći u razvoju W14 bolida. Također, znamo da će s dvogodišnjim iskustvom utrkivanja u Formuli 1 biti spreman u kratkom roku ući u bolid kako bi zamijenio Lewisa ili Georgea, ako se za to ukaže potreba.'