KAKVA LUDA SEZONA!

'Medvjedi' u Salzburgu završili ledenu bajku

19.03.2010 u 08:05

Bionic
Reading

Jedino za čime 'medvjedi' zaista mogu žaliti je činjenica da se od nevjerojatne, spektakularne sezone nisu oprostili pred svojim fantastičnim navijačima. Sve drugo bilo je savršeno

Ledena bajka 'medvjeda' je završena. Red Bull je ostvario četiri polufinalne pobjede i tako okončao premijernu sezonu Medveščaka u Ebel ligi. Ma koliko navijačima teško pao poraz u Salzurgu, toliko su nesumnjivo zadovoljni onime što su njihovi novi sportski ljubimci prezentirali ove sezone.

Pripreme za ulazak u Ebel ligu trajale su dvije, tri godine. Tada, u vrijeme odigravanja Panonske lige, kad broj gledatelja u Domu sportova nikad nije bio veći od 2.000 ili 3.000, krenulo je preslagivanje karata čiji smo epilog imali priliku vidjeti ove sezone. No i tada je malo tko imao hrabrosti najaviti da će hokej postati takav ultimativni hit u Zagrebu.

Premda je hrvatski hokej na ledu godinama bio u izrazito silaznoj putanji i dosegnuo gotovo dno dna, makar je broj klubova u odnosu na zahtjeve IIHF-a još uvijek premali, pa najmanje jedan klub figurira kao postojeći tek na papiru, unatoč svim problemima s financiranjem sporta u Hrvata, skupina entuzijasta s idejom provela je u djelo nešto što su mnogi u začetku smatrali smiješnim i najavili propast.

Entuzijazam je u cijeloj priči ključna riječ i njega su prepoznali i navijači. Onako puna sportska dvorana u Hrvatskoj ne viđa se gotovo nikada i gotovo nigdje. Nogometaši i košarkaši mogu samo sanjati o prosjeku od pet ili šest tisuća gledatelja, a tek se rukometaši Zagreba, i to isključivo na nekoliko utakmica u doigravanju Lige prvaka, mogu pohvaliti većim posjetom.

Momčad koju je složilo vodstvo Medveščaka pomno je planirana. Ideja da se iz Kanade privuku dečki koji imaju kakve-takve veze s Hrvatskom pokazala se kao ključna, pa je nadogradnja 'pravim' strancima bila tek malo lakši posao. Pritom valja naglasiti da je jedno od prvih pitanja pri dovođenju hrvatskih Kanađana bilo ono vezano uz reprezentaciju. I svi dečki su potvrdili da žele zaigrati u kockastom dresu.

Nažalost, hokej na ledu u protekla dva desetljeća u Hrvatskoj nije bio na razini koja osigurava iole veći broj kvalitetnih hokejaša. Uz dužno poštovanje svima, no samo Marko Lovrenčić odskače kvalitetom i realno zaslužuje biti u momčadi koja igra u Ebel ligi. Mato Mlađenović se u ranoj fazi lige teško povrijedio i ispao iz igre, i tu zapravo najvećim dijelom završava priča o domaćim hokejašima. Klinci koji su povremeno popunjavali roster, pa i dobivali malu minutažu, to su zaslužili svojom mladošću i upornim treninzima. Realno, njihovo vrijeme još nije stiglo.

No zahvaljujući nevjerojatno uspješnom marketingu, 'medvjedi' su ne samo napunili Dom sportova, nego u svoju školu hokeja privukli stotine djece, toliko da ih u klubu ni ne mogu sve voditi. Klinci sad odlaze u druge zagrebačke klubove i za nadati se da će za najmanje pet godina te škole iznjedriti barem nekoliko igrača koji će biti dovoljno kvalitetni da zaigraju u Ebelu.

Sezona Medveščaka je, dakle, završena. Polufinale austrijske lige puno je više nego što su i najveći optimisti očekivali. Podsjećamo, cilj je bio ući u doigravanje, ništa više, ništa manje. Izbacivanje Grazera iz doigravanja svojevrsno je sportsko čudo, a to što se takvo čudo nije ponovilo i s Red Bullom ne treba nikoga žalostiti. Ovo je bila premijerna sezona 'medvjeda' u ligi koja je višestruko kvalitetnija od svega što su Zagrepčani igrali unazad dva desetljeća.

Jedna bajka na ledu je završena, druga se tek počinje osmišljavati. Brzo će proći ljeto i stići rujan, a s njime i nova hokejaška sezona. Jedan dio igrača iz sadašnje momčadi više neće nositi dres Medveščaka, njih će zamijeniti neki novi hokejaši, nadamo se još bolji. Izgradnja stabilnog kluba, bez trzavica i financijskih potresa, glavni je prioritet vodstva 'medvjeda' i to je ono što, osim sportskog uspjeha i truda, nagrađuju navijači. Zato ne treba očekivati dolazak suludo skupih pojačanja i zvučnih imena. Previsoke ambicije dovele su Zadar i Cibonu na rub propasti, i to samo zbog jedne ili dvije sezone, a nogometaši su doslovce propadali zbog samo jednog ljeta.

Upravo zato pozdravljamo ovako zdravu politiku vođenja kluba. Uostalom, da to zaista nije tako, ne bi za 'medvjede' drhtali navijači od Dubrovnika do Pule, od Vukovara do Gospića. To je čak veća pobjeda nego ulazak u polufinale Ebel lige. Pa neka sad nadležni za sport u državi pokažu što znaju i umiju i neka pripreme barem dvije, tri nove male dvorane u kojima će se moći igrati i hokej. Nije čak ni važno gdje, u Čakovcu, Sisku, Osijeku, Splitu, Delnicama ili Rijeci. Zainteresiranih ima upravo zbog 'medvjeda', i to treba iskoristiti. Hokejaši ne traže megalomanske arene koje više nitko nikad neće moći ispuniti, a i ostali tzv. mali sportovi bit će itekako zahvalni.