KAKAV GUBITAK!

Mario Ančić definitivno prekida karijeru

20.02.2011 u 17:23

Bionic
Reading

Premda je za srijedu najavio konferenciju za novinare, sad je već sasvim jasno da Mario Ančić prekida profesionalnu tenisku karijeru. Sa samo 26 godina jedna od svojedobno najboljih tenisača svijeta povlaći se u - pravničke vode

Početak kraja počeo je već sa 23 godine, kada je obolio 
od mononukleoze. Hrvatski tenis ostao je bez velikog igrača. Mario Ančić sa samo 26 godina završava profesionalnu karijeru!

'Ne bih previše o tome. O razlozima ovog mog poteza i emocijama kroz koje prolazim govorit ću u srijedu na konferenciji za novinare u Splitu', kratak je bio Mario koji će tako staviti točku na 'i' četverogodišnje bitke s bolestima i ozljedama koje su uništile karijeru koja je obećavala najveće rezultate.

Njegov teniski uspon prekinut je u veljači 2007, nakon što je uoči susreta Davisova kupa s Njemačkom u Krefeldu obolio od težeg oblika mononukleoze. Do tada je iza sebe imao impresivne rezultate - polufinale i četvrtfinale wimbledonskog turnira, četvrtfinale Roland Garrosa, tri ATP naslova i plasman na sedmo mjesto ATP liste (srpanj 2006.), broncu na Olimpijskim igrama u Ateni, osvajanje Davisova kupa 2005... Dugo se oporavljao od bolesti, s većim stankama gotovo tri godine. Nekoliko se puta vraćao, kretao od početka, no zbog ozljeda i bolesti nikad nije uspio spojiti četiri mjeseca u igračkom kontinuitetu. Posljednji pravi rezultat ostvario je početkom 2009., kada je igrao u polufinalu ATP turnira u Zagrebu te polufinalu turnira u Rotterdamu. Zadnji pokušaj bio je 2010. Igrao je do početka svibnja, do turnira u Münchenu. Tada je stigla nova, najteža ozljeda leđa (diskovi).

Liječnici su sugerirali dvije opcije - dugotrajna terapija ili operativni zahvat. Obje su zahtijevale najmanje godinu dana nove stanke, no bez ikakvih garancija za ozdravljenje. Mario nije odustajao, pohodio je terapije, išao specijalistima u SAD, Njemačku, Francusku, no dijagnoze su uvijek nudile isto. Sve je to ubrzalo odluku o prijevremenom 'umirovljenju' jednog od najvećih svjetskih teniskih talenata koji će teniske terene zamijeniti - sudskim klupama.

Naime, Mario je diplomirani pravnik i u Zagrebu odrađuje posljednju godinu odvjetničkog stažiranja.

'Poštujem Marijevu odluku o prekidu karijere jer znam da je učinio apsolutno sve kako bi se vratio tenisu, ali nije išlo. Mislim da na karijeru može biti ponosan jer je učinio jako puno - osvojio olimpijsku medalju, Davisov kup i bio u svjetskih Top 10. No, vrijeme je da okrene novu stranicu u svom životu. Hvala Bogu, nikad nije zapustio obrazovanje i sada će mu ono i te kako koristiti u životu', rekao je Marijev brat i njegov posljednji trener Ivica Ančić.

I među kolegama iz reprezentacije vijest je izazvala šok.

'Dvije od tri najveće stvari u svojoj karijeri, osvajanje olimpijske medalje i Davisova kupa, napravio sam zajedno s Marijem. Nažalost, odlazi zbog ozljede, što je najgori način završetka za jednog vrhunskog sportaša. Praktički je prestao s 23 godine, kada je obolio od mononukleoze. Imao je do tada veliku karijeru, ostvario puno ciljeva, no obećavao je još više. A onda se sve srušilo. Krefeld je bio početak kraja. Sada ima novu karijeru, pobrinuo se da uz tenis ima i diplomu. Ne sumnjam da će i u tome biti dobar', rekao je Ljubičić.