NORVEŠKA NA '-1'

Mađari iznenadili u Oslu i otškrinuli vrata Eura

12.11.2015 u 22:32

Bionic
Reading

Utakmicom Norveška - Mađarska, igranom u četvrtak u Oslu, započele su dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. I počele su iznenađenjem. Naime, Mađari su slavili sa 1:0

Mađarsku su samo sekunde dijelile od direktnog plasmana na EP. No, pogodak Selcuka Inana za tursku pobjedu protiv Islanda gurnuo je Mađare u dodatne kvalifikacije, a Turke na EURO. I Norveška je bila blizu direktnog plasmana. Do 73. minute zadnjeg kola je vodila u Rimu protiv Italije, no 'Azzurri' su u samoj završnici preokrenuli rezultat i na EP gurnuli Hrvatsku, a Norvešku u 'play-off'.

Jedini zgoditak na utakmici postigao je Laszlo Kleinheisler u 26. minuti susreta. Kleinheisler je u svojoj prvoj utakmici za nacionalnu momčad, jer dosad je igrao za U-21 selekcije svoje zemlje, zabio pobjednički gol kada je oštrim udarcem iskosa iznenadio norveškog vratara Nylanda.

Norvežani su bili više nego dominantni, izveli su čak 16 kornera na utakmici, a Mađari nijedan, no jednostavno nisu uspijevali pronaći način kako svladati vremešnog vratara Gabora Kiralya. Najveću priliku domaćini su propustili u 88. minuti kada je Helland umjesto praznog gola glavom pogodio gredu.

Norveška je samo jednom bila sudionik EP-a i to 2000. u Belgiji i Nizozemskoj gdje je osvojila treće mjesto u skupini. Mađari su dva puta bili sudionici europskih prvenstava, no posljednji put davne 1972. godine kada su bili četvrti. Nastupili su i na EP-u 1964. godine osvojivši treće mjesto.

U petak u Zenici slijedi prvi ogled Bosne i Hercegovine i Irske, a u subotu su preostale dvije utakmice Ukrajina - Slovenija, te Švedska - Danska. Već u nedjelju je uzvrat u Mađarskoj, u ponedjeljak u Dublinu, a posljednje dvojbe oko pitanja putnika na EURO bit će razriješene u utorak, 17. studenog kada su na rasporedu uzvrati u Mariboru i Kopenhagenu.