kondicijski trener

Luka Milanović: Hrvatski su igrači u jako dobrom stanju, a jednako važno jest da imaju životne navike na visokoj razini

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 21.11.2022 08:40
  • Objavljeno 21.11.2022 u 08:40
Bionic
Reading

Hrvatski igrači su u jako dobrom stanju jer su odigrali optimalan broj utakmica te su u dobrom natjecateljskom ritmu, istaknuo je kondicijski trener hrvatske reprezentacije Luka Milanović

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru bit će specifično po više stvari, od neuobičajenog zimskog termina, do toga da reprezentacije nisu imale prave pripreme.

Međutim, prednost je i što igrači dolaze na sredini sezone, a kako je cijelo prvenstvo praktički u istom gradu, neće biti napornih i dugotrajnih letova kao primjerice po Rusiji i Brazilu.

Kondicijski trener hrvatske reprezentacije prof. Luka Milanović smatra kako su hrvatski igrači u jako dobrom stanju jer su odigrali optimalan broj utakmica te su u dobrom natjecateljskom ritmu. Naglasio je i kako se može pretpostaviti da će se na ovom SP-u igrati kondicijski intenzivnije i kvalitetnije nego na bilo kojem do sada u povijesti.

'Točno je da nema pravih priprema jer te klasične pripreme podrazumijevaju rušenje forme te čekanje povišene sportske forme. Za prave pripreme potrebno je pet i više tjedana. Naš pristup za ovo natjecanje nije rušenje forme nego pametna izgradnja forme iz treninga u trening, upravo iz razloga što na raspolaganju imamo malo vremena', kazao je Milanović.

'Sličnu situaciju zapravo imamo kada god se inače okupljamo s reprezentacijom, pa ovih devet dana ne mijenja previše u odnosu na naš uobičajeni raspored kada se okupljamo za utakmice kvalifikacija. Naglasak je stavljen na mudro doziranje opterećenja u tehničko-taktičkom treningu te na puno individualnog treninga, kroz vježbe na koje su igrači navikli raditi u klubovima', dodao je.

Otkrio je kako su igrači u jako dobrom stanju nakon dolaska iz klubova.

'Igrači su u jako dobrom stanju jer su odigrali optimalan broj utakmica te su u dobrom natjecateljskom ritmu. Uz to su trenirali kvalitetno u klubovima, a ono što je jednako važno jest da imaju životne navike na izrazito visokoj razini, kako i priliči vrhunskim sportašima. To uključuje brigu o oporavku, prehrani, odmoru i dodatan trening'.

  • +16
Hrvatska nogometna reprezentacija, trening, Doha, 19.11.2022. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Milanović se složio s tvrdnjom da je pozitivno što igrači dolaze na svjetsko prvenstvo na polovici sezone i neće iza sebe imati 50, 60 utakmica. Neće biti niti napornih letova.

'Točno, to su dvije najveće prednosti ovog Svjetskog prvenstva. Zbog toga se može pretpostaviti da će se igrati kondicijski intenzivnije i kvalitetnije nego na bilo kojem SP-u do sada. Treba pritom upozoriti i na činjenicu da će igrači koji odu daleko na Svjetskom prvenstvu imati povećani rizik od ozljeda u drugom dijelu sezone i potencijalno oscilacije u formi'.

Hoće li imati utjecaja na igrače što iz zime dolaze u temperature između oko 30 stupnjeva ?

'Prvih nekoliko dana sigurno to utječe na izvedbu, ali nakon tih nekoliko dana adaptacija je napravljena i nakon toga ne bi smjelo utjecati na vrhunsku izvedbu na terenu. Upravo zbog toga smo se i odlučili za određene strategije prilagodbe na vremenske uvjete, ali i na vrijeme odigravanja pojedinih utakmica', zaključio je Milanović.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal