uefa je odlučila

Liga prvaka igrat će se u terminima koje nitko nije očekivao; kako će na ovu odluku reagirati klubovi?

09.05.2020 u 11:00

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa paralizirala je svijet, a stao je i sav sport. No, stanje se pomalo vraća u kakvu-takvu normalu, pa će se u sljedećim tjednima nastaviti natjecanje u većini nogometnih liga diljem Europe. Svi su čekali odluku Uefe oko nastavka Lige prvaka i Europske lige, a sad se čini kako bi se neki klubovi zbog predloženih datuma odigravanja utakmica mogli pobuniti

UEFA je prošlog mjeseca odlučila kako će se prvo kraju privesti nacionalna prvenstva, naravno u onim državama gdje epidemiološka situacija oko koronavirusa to dozvoljava. Europska natjecanja - Liga prvaka i Europska liga - igrala bi se tek nakon toga!

Prvi je cilj da se prvenstva završe do kraja srpnja, najkasnije u prvom tjednu kolovoza. A onda bi na red došle utakmice Lige prvaka i Europske lige!

Talijanski mediji objavili su 'okvirni plan' Uefe koja još nema konkretni kalendar utakmica jer se u Ligi prvaka prvo trebaju odigrati četiri uzvratne utakmice osmine finala - Chelsea i Bayern (0:3), Napoli i Barcelona (1:1), Real Madrid i Manchester City (1:2) te Lyon i Juventus (1:0). Do osmine finala je stigla i Europska liga...

Prema nekim izvorima iz Uefe prvi bi na teren trebali u uzvratnoj utakmici osmine finala istrčati nogometaši Juventusa i Lyona. U Uefi se nadaju kako bi se ta utakmica mogla odigrati 8. kolovoza! Za sada službene potvrde još nema, ali veseli činjenica da se radi na kalendaru utakmica Lige prvaka i Europske lige.

No, već su se pojavili i prvi problemi jer nekim bi klubovima, poput Lyona i PSG-a, više odgovaralo da se s Ligom prvaka nastavi što prije. Francusko je prvenstvo prekinuto, pa njih čeka pauza od čak kolovoza. To bi ukupno bilo čak pet mjeseci bez pravih utakmica, jer pitanje je koliko će jaki biti protivnici u prijateljskim i pripremnim susretima, ako će ih uopće i moći igrati...

U cijeloj priči profitirati bi mogli engleski i njemački predstavnici. Naime, u Njemačkoj s prvenstvom nastavljaju već sljedećeg vikenda, 16. svibnja, a Englezi su praktički riješili pitanje prvaka i momčadi koje će u europska natjecanja pa će se bez većih problema moći posvetiti završnici Lige prvaka i Europske lige u kolovozu.

Drugi je problem s nogometašima kojima ističu ugovori, Uefa pod hitno mora regulirati eventualne odlaske i dolaske u ljetnom prijelaznom roku. Okvirni prijedlog za takve 'problematične' transfere postoji, no još nije potvrđen.

Dojam je kako će oko ovog kalendara natjecanja Lige prvaka i Europske lige biti još poprilično rasprave...