PONOSNI KOSOVARI

Kozniku o treneru Olympiacosa Hasiju; zaprepastio nas je jednim važnim detaljem!

16.08.2017 u 11:23

Bionic
Reading

Na klupi grčkog Olympiacosa od ovog ljeta je Besnik Hasi, nekadašnji nogometaš koji je dio karijere proveo u Hrvatskoj. Na putu prema plasmanu u elitnu Ligu prvaka Olympiacosu stoji Rijeka, klub o kojem zahvaljujući poznanstvima u Hrvatskoj zna apsolutno sve

Nakon što je Besnik Hasi prošle sezone ostao bez posla u poljskoj Legiji iznenada je stigla ponuda moćnog grčkog Olympiacosa te ga je preuzeo bez previše razmišljanja.

Igračku karijeru Hasi je izgradio kao igrač NK Zagreb i NK Samobor, a najveći trag ostavio je u belgijskom Anderlechtu, u kojem je proveo šest sezona. Završio ju je 2008. u belgijskom klubu Cercle Brugge i odmah se bacio u trenerske vode. Punih šest sezona bio je pomoćni trener u Anderlechtu te ga je nakon toga od 2014. do 2016. vodio kao glavni trener. Potom je uslijedio izlet u poljsku Legiju iz Varšave te već spomenuti transfer u moćni Olympiacos…

Nakon što je Olympiacos u trećem pretkolu Lige prvaka izbacio beogradski Partizan (prvu utakmicu dobio je u gostima 3:1, a u uzvratu kod kuće odigrao 2:2) u playoffu je izvukao Rijeku. Očito su Hasiju suđeni klubovi s prostora bivše Jugoslavije…

'Neću vam odgovoriti je li Rijeka bolja od Partizana. Možete me to pitati nakon ove dvije utakmice. Riječani su protiv Salzburga pokazali da su u istoj formi kao i prošle sezone, kada su osvojili prvenstvo. Kompaktna su momčad koja je dugo zajedno. Ne vjerujem da bi itko podcijenio takvu momčad', kazao je Hasi uoči vrlo važnih utakmica protiv Rijeke.

Pritisak na igrače i stručni stožer Olympiacosa je ogroman. Na pitanje koji bi ga rezultat zadovoljio, 45-godišnji Hasi kaže:

'Svaki rezultat bez primljenog gola bio bi dobar. Najvažnije je da kod kuće ne primimo gol, a s druge strane, koliko god da damo, bit će dobro. Naravno, idemo na pobjedu.'

  • +13
Rijeka - Red Bull Salzburg (uzvratna utakmica 3. pretkola LP-a) Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Kozniku i Hasi nikada neće zaboraviti 1999. i rat na Kosovu

O svom zemljaku Besniku Hasiju nekoliko riječi kazao nam je i njegov prijatelj Ardian Kozniku, odnedavno trener u juniorima NK Rudeš:

'Besnik i ja poznajemo se jako dugo jer smo obojica rodom iz Đakovice, grada u Kosovu. Odigrali smo i nekoliko utakmica zajedno, a moram reći kako smo 1999. godine, kada je bilo ratno stanje na Kosovu, zajedno proživljavali jako teške trenutke jer nismo znali što nam je s najbližima i jesu li živi. Znali smo se Besnik i ja tada često čuti... Uh, to su zbilja bili užasni dani za sve nas s Kosova, pogotovo iz Đakovice. Kada smo Besnik i ja doznali da su svi naši na sigurnom, bili smo presretni', kazao je za tportal Kozniku dodavši:

'Besnik iza sebe ima jako dobru igračku karijeru kao zadnji vezni i mogu vam reći da je uvijek bio poznat kao veliki radnik. U Belgiji se igrački afirmirao, a skupio je i dosta nastupa za reprezentaciju Albanije. Trenerski je stasao također u Belgiji, a preko Poljske je, eto, dobio priliku voditi veliki klub kao što je Olympiacos, u kojem mu sigurno neće biti lako. Zašto? Oni uvijek pucaju na prvo mjesto, na Ligu prvaka, očekivanja su uvijek velika, ali uvjeren sam kako se Besnik zna nositi s pritiskom. Kada je postao trener Olympiacosa, čestitao sam mu i zaželio puno sreće. Zna on jako dobro da protiv Rijeke neće biti lako', dodao je Kozniku.