prestaju s radom

Koronavirus ugasio i prvi klub: Sedam puta su bili nacionalni prvaci, Rijeka je s njima imala sreće, ali Hajduk ih pamti po lošem

30.03.2020 u 17:32

Bionic
Reading

Slovačka Žilina od 30. travnja prestaje s radom nakon što se uprava i igrači nisu uspjeli dogovoriti oko smanjenja primanja

Pandemija koronavirusa je zablokirala cijeli svijet, a osim ljudskih žrtava, sve je veća i materijalna šteta. Pandemija će ostaviti dubok trag na svjetskom gospodarstvu, puno ljudi će ostati bez posla, a propast će i neke kompanije. Izuzet nije ni svijet sporta.

Slovačka Žilina je sedam puta bila prvak svoje zemlje, ali od 30. travnja ove godine klub prestaje s radom. Čelnici su već pokrenuli proces gašenja kluba koji će s koronavirusom otići u povijest. Iako igrači imaju valjane ugovore, svima će oni prestati vrijediti krajem travnja, a u idućih mjesec dana mogu potražiti novi klub.

Sve je krenulo kada je uprava kluba odlučila smanjiti primanja nogometašima kako bi klub opstao za vrijeme pandemije, ali igrači su to odbili. Kako nije postignut dogovor, uprava kluba je procijenila da im se najviše isplati klub odmah ugasiti pa su pokrenuli taj proces.

Iskustva sa Žilinom imali su i Rijeka i Hajduk. Hajduk je 2009. godine poražen u trećem pretkolu Europske lige, dok je Rijeka četiri godine kasnije uspjela pobijediti Slovake u istoj fazi natjecanja, da bi nakon toga pobijedili Stuttgart u jednom od najvećih pothvata u klupskoj povijesti.