LEDIĆ, ČOVJEK IZ SJENE

Kontrolira brzinu, đačke iskaznice i indekse

09.02.2012 u 21:29

Bionic
Reading

Petar Ledić, upravitelj Boćarskog doma u Zrinjevcu, najtrofejnijem hrvatskom boćarskom klubu, uz tajničke obavlja i dio trenerskih dužnosti

Petar Ledić, upravitelj zagrebačkog Boćarskog doma i tajnik boćarskog kluba Zrinjevac, atletiku je zamijenio boćanjem. U mlađim danima u Dinamu (danas Dinamo-Zrinjevcu) bio je troskokaš i skakač u dalj. Jednom u sportu, uvijek u sportu.

Nakon atletske karijere uslijedila je boćarska, onako, više rekreativno. U boćarskom klubu Zrinjevac Ledić je od 1991. Osim organizacijskih poslova, dijelom se bavi i trenerskim.

'Nekoć, kad još nije bilo školovanih trenera kao danas, na klupski poticaj počeo sam kao bivši atletičar pripremati natjecatelje na pozicijama brzinskih disciplina', kaže Petar Ledić.

Na pozicijama brzinskih disciplina (i ne samo brzinskih, razumije se) Zrinjevčevi boćari postizali su i još postižu odlične rezultate, od svjetskog zlata Vlatka Ivančića do europskog zlata Ante Papka; od srebrnih europskih medalja Bojana Novaka i Ante Papka pa sve do zlatnog odličja Petra Ćubele u brzinskom izbijanju na Svjetskom juniorskom prvenstvu za mlade do 18 godina u studenom 2011', ističe Petar Ledić.

Sav se ozari kad govori o mladim boćarima, osvajačima juniorskih svjetskih medalja Anti Grančiću, Marinu Miličeviću, Peri i Marinu Ćubeli. Baš kao što s ponosom u glasu govori o Tomislavu Kolobariću, osvajaču svjetskih seniorskih odličja, jednog od aduta prve momčadi i uskoro treneru s diplomom.

'Tomislav će na jesen biti voditelj Zrinjevčeve boćarske škole', najavljuje Ledić.

Zrinjevac je 1997. osvojio naslov europskog prvaka. Do te godine najbolji na Starom kontinentu bili su samo talijanski klubovi.

'Mi smo prekinuli taj niz, a poslije nas naslove europskog prvaka počeli su osvajati i klubovi iz ostalih zemalja', kaže Ledić.

Zrinjevčeve vitrine prepune su trofeja.

'Mi smo najtrofejniji hrvatski klub, koji se odlikuje ozbiljnim pristupom sportu. Osim toga, Zrinjevac koncentrira kvalitetu u svojim redovima', naglašava Ledić.

O mladim igračima, koji su na Prisavlje došli iz ostalih gradova, u klubu vode računa i o njihovim školskim i/ili studentskim obvezama.

'Idemo i na roditeljske sastanke', nadoda Ledić, koji je katkad znao zaviriti i u studentski indeks Zrinjevčevih boćara.

U natjecanju za bodove mlada Zrinjevčeva momčad zaostaje dva boda za vodećim na ljestvici Trio-Buzetom.

'Prva liga doista je kvalitetna. Predvodimo Buzećani, mi, Porečani i Riječani, ali nema loših', tvrdi Ledić.

Pod nadzorom voditelja momčadi Anđelka Baljka Zrinjevčevi boćari spremni su i za najveće izazove. Uz potporu čovjeka iz sjene, specijalisti za brzinske discipline Petra Ledića.