Zanimljivo PREDSTAVLJanje

Knjiga ‘Povijest nogometa u Dubrovniku’ mnoge je zaintrigirala zbog nekih nepoznatih detalja i nikad objavljenih fotografija

06.07.2022 u 12:04

Bionic
Reading

Dugo iščekivana knjiga ‘Povijest nogometa u Dubrovniku’ autora Željana Konsua predstavljena je u godini u kojoj se obilježava 100. obljetnica odigravanja prve službene utakmice u Dubrovniku

Predstavljanje knjige ‘Povijest nogometa u Dubrovniku’ u izdanju DuLista privuklo je velik broj uzvanika.

Knjiga uz velik broj dosad nikad objavljenih fotografija govori o počecima i razvoju dubrovačkog nogometa.

U knjizi se može pronaći i nekoliko intrigantne priča, a jedan dio posvećen je i nogometašima iz Dubrovnika koji su ostavili dubok trag u zagrebačkom Dinamu.

'Počnite čitati knjigu od uvoda jer kad ga pročitate bit će vam ključ cijele knjige u potpunosti jasan i bit će vam jasno i zbog čega pišem o nogometu. Dobit ćete odgovor na sva pitanja, a o nogometu sam pisao zbog vaterpola. Naime, prije pet, šest godina prikupio sam jako puno arhivske građe i dokumentacije kako sam radio knjigu o povijesti VK Jug te tad ni na koji način nije bilo moguće obuhvatiti i nogometno djelovanje Juga', kazao je autor knjige Željan Konsuo, a prenosi DuList. Još je dodao:

'Ova je knjiga prvotno bila zamišljena kao knjiga o nogometnom klubu Jug, međutim djelovanje nogometnih klubova u prošlom stoljeću je bilo toliko isprepleteno, toliko su se često gasili, spajali, razdvajali da je bilo nemoguće izdvojiti samo rad nogometnog kluba Jug nego se pratilo djelovanje Juga i ostalih klubova s kojima se spajao.'

  • +21
Predstavljena knjiga 'Povijest nogometa u Dubrovniku' autora Željana Konsua Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat

Poseban prostor u knjizi dobila je i priča iz 1979. kada su fuzionirani klubovi Gošk i Jug.

'Mislim da je veliki problem u dubrovačkom nogometu nastao 1979. jer je cilj bilo dobiti veću kvalitetu, no dobili smo ga samo nekoliko godina nakon spajanja Goška i Juga, a izgubili smo rivalitet o kojem ćete puno čitati u knjizi. On je donosio nadmetanje te su ljudi išli često na utakmice pa nije bila rijetkost da se u Lapadu na utakmicama Goška i Dubrovnika okupi po 4, 5 tisuća ljudi', ispričao je Konsuo.

U knjizi se još detaljno piše o prvim terenima, izgradnji stadiona u Lapadu, ratnim godinama te klubovima s ovih prostora koji su ugašeni.

Inače, na knjizi su kao pomoć autoru radili i poznati suradnici poput povjesničara sporta Jurice Gizdića, odvjetnika i sportskog zanesenjaka Saše Pavličića Bekića te sportskih novinara Bernarda Jurišića i Tončija Vlašića.

Večer nogometa glazbom je ispunio band Lapadske tratinčice uz zanimljivu obradu na kraju Azrine pjesme Balkan. Razlog je NK Balkan koji je u Dubrovniku osnovan davne 1919. godine o čemu se piše u knjizi.