OSTAO JOŠ SAMO DODIG

Karlović osvojio više poena ali i izgubio od nove australske zvijezde

21.01.2015 u 10:14

Bionic
Reading

Australski tenisač Nick Kyrgios pobijedio je u 2. kolu Australian Opena Ivu Karlovića sa 7:6 (4), 6:4, 5:7, 6:4 nakon 139 minuta igre

Nakon tri dana igre u Melbourne Parku na prvom Grand Slam turniru sezone Ivan Dodig ostao je jedini hrvatski predstavnik u pojedinačnoj konkurenciji od koje se u srijedu oprostio i 23. nositelj Ivo Karlović. Australski tinejdžer, 19-godišnji Nick Kyrgios pokazao je zašto ga mnogi smatraju budućom teniskom zvijezdom.

Izdržao je Kyrgios bombardiranje najboljeg servera svijeta, nadvladao je njegovih 40 aseva i iskoristio gotovo sve prilike koje je zaradio ili dobio od svog 15 godina starijeg suparnika.

Prvi korak prema pobjedi Kyrgios je napravio u prvom setu koji je odlučen u tie-breaku bez ijedne prilike za oduzimanje servisa. Do odlučujućeg gema Australac je osvojio svega četiri poena na Karlovićevom servisu, a onda je u razmaku od nekoliko minuta prvo zaključio prvi set s dva mini-breaka te u prvom gemu drugog seta napravio break. Kyrgios je tu prednost bez poteškoća zadržao i nakon 73 minute igre imao vodstvo od 2:0 u setovima.

Kyrgios je jedini loš trenutak u meču imao kad je izgubio servis, a s njime i treći set. No, sredinom četvrtog seta Australac se opet vratio na pobjedničku stazu iskoristivši svoju treću break-loptu u petom gemu.

Karlović je osvojio više poena u meču (116-113), ali Kyrgios je u svim kritičnim trenucima meča pokazao psihološku stabilnost i čvrstinu neuobičajenu za većinu mladih tenisača. Posebno je efikasan bio na servisu, dopustivši Karloviću tek dvije break-lopte na kraju trećeg seta. Kyrgiosu je ovo najbolji rezultat na domaćem Grand Slam turniru, na kojem je prošle godine poražen u 2. kolu, ali još je dug put pred njim da bi ponovio ili nadmašio najbolji Grand Slam rezultat u karijeri - prošlogodišnje četvrtfinale iz Wimbledona.

Osim Karlovića, svoj put u 2. kolu završila su još petorica nositelja. Pobjednik Sydneyja, Srbin Viktor Troicki nadigrao je Argentinca Leonarda Mayera, Slovak Martin Kližabn predao je meč u četvrtom setu Portugalcu Joau Sousi. Talijan Andreas Seppi izbacio je pobjednika nad Bornom Ćorićem, Francuza Jeremyja Chardyja, te izborio meč 3. kola protiv Rogera Federera koji je izgubio set od Simonea Bolellija. Najveće je iznenađenje povratak Marcosa Baghdatisa. Finalist Australian Opena iz 2006. u četiri je seta nadigrao Belgijca Davida Goffina i pokazao da ga i sljedeći suparnik, Bugarin Grigor Dimitrov, treba shvatiti kao najozbiljniju prijetnju.

Senzacija se umalo dogodila u turniru tenisačica. Maria Šarapova je projurila prvim setom protiv sunarodnjakinje Aleksandre Panove, a potom morala vraćati dva breaka zaostatka u trećem setu (1:4) i spasiti dvije meč-lopte na putu do pobjede 6:1, 4:6, 7:5 za koju je 2. nositeljici bilo potrebno dva sata i 32 minute žestoke borbe.