HOKEJ NA LEDU

Kanada pregazila Rusiju i osvojila svjetsku krunu

17.05.2015 u 23:12

Bionic
Reading

Sjajnom finalnom predstavom u praškoj O2 Areni hokejaši Kanade svladali su Rusiju s visokih 6-1 (1-0, 3-0, 2-1) i osvojili 25. naslov svjetskih prvaka, a prvi nakon 2007.

Kanadski hokejaši su u prvoj trećini načeli Ruse pogotkom Codyja Eakina u 19. minuti. Dotukli su ih u drugoj trećini. U 22. minuti Tyler Ennis je uspio proklizati iza gola i svladati nedovoljno brzog ruskog vratara Sergeja Bobrovskog. U 28. minuti Sidney Crosby je povećao kanadsku prednost na 3-0, a samo 44 sekunde poslije Tyler Seguin pogodio je za 4-0.

U trećoj dionici uslijedilo je razbijanje "zbornaje komande". Claude Giroux je u 49. minuti iskoristio igrača više za 5-0, a Mathan MacKinnon je uz asistenciju Bobrovskog pogodio za 6-0. Jevgenij Malkin je u 53. minuti uspio skrenuti pločicu i prevarati do tada nesavladivog Mikea Smitha za utješni pogodak Rusa, koji su se također morali pokloniti najboljoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu Elitne divizije u Češkoj. Bila je to i simbolična predaja naslova koji su Rusi osvojili godinu dana prije u Minsku, a Kanađani su naslovu aktualnih dvostrukih olimpijskih pobjednika dodali i 47. odličje sa svjetskih prvenstava.

Perfektnih deset pobjeda uz gol-razliku 66-15 Kanađanima su, osim 25. zlatnog odličja na svjetskim prvenstvima, donijeli i 'jackpot' od milijun švicarskih franaka, koji se od ove godine dijele reprezentaciji koja uspije osvojiti naslov prvaka bez ijednog izgubljenog boda, odnosno sa svih deset trijumfa u regularnih 60 minuta.

U utakmici za brončano odličje reprezentacija SAD-a svladala je Češku s 3-0 (2-0, 1-0, 0-0). Strijelci za američku reprezentaciju bili su Bonino (8), Lewis (19) i Coyle (40). Amerikanci su po sedmi put osvojili broncu na svjetskim prvenstvima, a ukupno 18. odličje. Česi su ostali na 12 medalja od samostalnosti ili ukupno 46, ako im se pribroje medalje pod zastavom Čehoslovačke. Ostali su bez medalje na domaćem ledu, baš kao i 2004. godine, kad su također Ostrava i Prag ugostili najbolje svjetske hokejaše.

Domaćin sljedećeg Svjetskog prvenstva Elitne divizije je Rusija, od 6. do 22. svibnja 2016. godine, a utakmice će se igrati u Moskvi i St. Peterburgu.