cocorde sporazum

Kakvo olakšanje za sve momčadi u Formuli 1; Ferrari pristao na potpisivanje ugovora kojim se regulira raspodjela novca

18.07.2020 u 12:28

Bionic
Reading

Momčad Ferrarija spremna je potpisati novi Concorde sporazum za razdoblje od 2021. nadalje, kojim se reguliraju odnosi te raspodjela novca među Međunarodnom automobilističkom federacijom (FIA), momčadima i tvrtkom Formula One.

Prvi Concorde sporazum, koji naziv vuče od pariškog trga Concorde na kojem se nalazi sjedište FIA-e, potpisan je 1981. godine, a trenutačno je na snazi sedmi sporazum potpisan 2013. s rokom isteka u prosincu ove godine.

Pregovori oko novog sporazuma su bili blizu dovršetka u siječnju, ali je izbijanjem pandemije bolesti Covid-19 taj proces prekinut, a potpisivanje sporazuma odgođeno.

Ferrari je najpoznatija i jedina momčad koja sudjelovala u svim dosadašnjim utrkama Svjetskog prvenstva formule 1 i zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti i statusu, uživao je financijske povlastice. Postoje indicije da bi se to moglo promijeniti novim sporazumom, jer ostali vlasnici momčadi žele ravnopravniju raspodjelu novca kako bi imali ravnopravnije natjecateljske uvjete.

Novu sezonu Formule 1 pratite na Arenasport 2 kanalu samo na MAXtv-u. MAXtv pruža najveći izbor sportskih, filmskih i zabavnih sadržaja koje gledajte na televizoru ili mobilnom uređaju bilo gdje u Hrvatskoj. O svemu više saznajte OVDJE.

  • +11
Formula 1 , VN Štajerske Izvor: EPA / Autor: FIA/F1 HANDOUT

No, u Ferrariju tvrde da su već sada spremni potpisati novi sporazum.

'Želimo ga što prije potpisati. Vjerujem da je to važno za budućnost i zbog transparentnosti. Tako svi možemo znati na čemu smo', izjavio je direktor Ferrarijeve momčadi Mattia Binotto u Budimpešti, gdje će se u nedjelju održati Velika nagrada Mađarske, treća ovosezonska utrka Svjetskog prvenstva, nakon što su prve dvije vožene na stazi Red Bull Ring u austrijskom Spielbergu.

'Mi smo prilično zadovoljni, jer nam je jasno da F1 razumije važnost uloge Ferrarija u formuli 1. Za nas je to ključno', zaključio je Binotto.