nije sve tako crno

Kako na Euro 2020. godine? Remi sa Slovačkom je dovoljan, ali ni s porazom ništa nije izgubljeno...

12.11.2019 u 13:43

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu (16. studenog, 20.45 sati) na Rujevici igra posljednju utakmicu kvalifikacija za plasman na Euro 2020. godine protiv Slovačke. Izabranicima Zlatka Dalića za potvrdu EP-a odgovara pobjeda ili remi, no postoji i optimistični scenarij u slučaju poraza

Posljednja utakmica kvalifikacija za Euro 2020. godine donijela je našem izborniku Zlatku Daliću 'milijun briga'. Za utakmicu sa Slovačkom (subota, 16. studenog, Rujevica, 20.45 sati) zbog žutih kartona ne može računati na standardni stoperski par kojeg čine Domagoj Vida i Dejan Lovren. Zbog ozljeda su otpali Ivan Rakitić, Andrej Kramarić i Matej Mitrović, a u svojim novim klubovima Ante Rebić i Ivan Perišić nisu standardni i njihova je forma upitna.

Tako praktički pola prve momčadi neće biti na raspolaganju za najvažniju utakmicu kvalifikacija. A mogla je hrvatska nogometna reprezentacija već ranije osigurati nastup na Europskom prvenstvu 2020. godine, no planove su poremetili neočekivani poraz od Mađara u Budimpešti te još manje očekivani gostujući remi s Azerbajdžanom.

Sad je sve u našim nogama, hrvatski reprezentativci ključeve Eura drže u svojim rukama i samo o njima ovisi hoće li već u subotu potvrditi plasman.

Kalkulacije su jasne, za siguran plasman na EP treba nam najmanje bod iz utakmice protiv Slovačke. U svim kalkulacijama je čak i svejedno hoćemo li pobijediti ili remizirati jer u oba slučaja ćemo biti pobjednici skupine. U isto vrijeme ćemo u ždrijebu za skupine Eura biti u drugoj jakosnoj skupini. A eventualni poraz od Slovačke na Rujevici donosi - neizvjesnost. U tom bi slučaju morali čekati utorak i susret Walesa i Mađarske. Ako Mađari ne uspiju pobijediti Wales u Cardiffu, na EP bi hrvatska reprezentacija išla kao drugoplasirana momčad naše skupine.

  • +45
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina E, 7. kolo, Wales - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ostaje pitanje što ako se sve okrene protiv nas i kvalifikacije završimo kao treći u skupni? Ni tada ništa nije izgubljeno - išli bi u doigravanje kroz Ligu nacija, a protivnici bi nam u polufinalu bili Izrael, Rumunjska ili Bugarska, a u finalu bi nas čekala ili neka od ranije nabrojanih reprezentacija ili Island. Uz napomenu da se polufinale i finale igra na jednu utakmicu, a domaćini će naknadno biti određeni ždrijebom.

POBJEDA

  • Hrvatska pobjedom osvaja prvo mjesto u skupini E i direktan plasman na svoje šesto Europsko prvenstvo. Naša bi reprezentacija u tom slučaju bila u drugoj jakosnoj skupini uoči ždrijeba Eura koji će se održati 30. studenog u Bukureštu. Naime, status nositelja i mjesto u prvom jakosnom potu osigurat će šest pobjednika kvalifikacijskih skupina s najviše bodova, a izabranici Zlatka Dalića na toj ljestvici imaju vrlo male izglede za ulazak među šest najboljih.

REMI

  • Remi protiv Slovačke donosi isti rasplet kao i pobjeda. Dakle, potvrdu prvog mjesta i plasman na EP, ali i mjesto u drugom bubnju. Naime, Belgija, Italija, Engleska, Ukrajina, Španjolska, te vrlo vjerojatno Njemačka i Nizozemska imali bi više bodova od hrvatske vrste.

PORAZ

  • Poraz bi zakomplicirao situaciju, ali ne bi nužno značio i oproštaj od Eura. Naime, Slovaci bi s tri boda osvojena na Rujevici i potom u zadnjem kolu kod kuće protiv Azerbajdžana bili pobjednici skupine, dok bi Hrvatska čekala rasplet utakmice Walesa i Mađarske. Ako Mađari ne bi osvojili tri boda u Cardiffu, Hrvatska bi prošla dalje kao drugoplasirana. U slučaju mađarske pobjede, kao zadnja opcija ostaje nam doigravanje kroz Ligu nacija...
Hrvatska - Slovačka, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: Pixsell / Autor: tportal / Igor Soban, Ivo Cagalj, Sanjin Strukic, Slavko Midzor, Igor Kralj