KRONOLOGIJA

Kako je Španjolska ostala bez heroja, a Real Madrid bez trenera i čak 18 milijuna eura; tko je krivac?

30.10.2018 u 11:46

Bionic
Reading

Nakon što je 52-godišnji Julen Lopetegui dobio otkaz na mjestu trenera Real Madrida, zbog katastrofalnog ulaska u sezonu aktualnih prvaka Europe, priča dana postala je milijunska odšteta koju je dobio

Puno toga dogodilo se u životu španjolskog trenera Julena Lopeteguija u razmaku od dvije godine. Kao trener mladih selekcija Španjolske (U19, U20 i U21) ostvario je sjajne rezultate pa je stoga bio logično rješenje u ljeto 2016. na poziciji izbornika seniorske selekcije. Kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo prošao je bez poraza i kada je s momčadi stigao u Rusiju dogodio se obrat. Preko noći je postao heroj nacije i svi su vjerovali kako ta momčad može postati prvak svijeta. Baš svi! Ali preko noći sve se promijenilo jer je heroja nacije predsjedniku Reala Florentino Perez želio na klupi. I poslao mu je nemoralnu ponudu...

Objavljeno je 12. lipnja, kada se Lopetegui s reprezentacijom pripremao za prvu utakmicu na SP-u, kako je potpisao za Real Madrid na tri godine. Već sljedećeg dana čelnici Španjolskog nogometnog saveza razriješili su ga dužnosti i na njegovo mjesto postavili su Fernanda Hierra.

Ponuda od šest milijuna eura neto po sezoni ili u prijevodu fiksni ugovor od 18 milijuna eura za trenera koji je prije nešto više od dvije godine vodio mlade selekcije – i koji je davno vodio B selekciju Reala - u tom trenutku je bila ispunjene svih snova. Voditi prvake Europe, momčad koja ima takve zvijezde (tada se nije znalo da Ronaldo odlazi u Juventus, op.a.), je posao koji se ne odbija. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije Lopetegui je postao bivši. Istina, na računu će imati iznos od 18 milijuna eura čime je osigurao lagodan život svojoj djeci i unucima. No, postavlja se pitanje je li trebao potpisati za Real u trenutku kada je bio u Rusiji i čekao je nastup na svom prvom SP-u. Je li Perez glavni krivac? Osim što je oteo izbornika Španjolskoj nekoliko tjedana kasnije ostao je i bez uvrijeđenog Ronalda.

Ovako ispada kako je Real olako potrošio nadarenog trenera zbog loše kemije u momčadi, kojoj su uzrok nagli odlazak Ronalda i loša Modrićeva forma, a to ih je – uzgred rečeno - dosta koštalo.

Uz sve to Real još nije pronašao njegova nasljednika jer se situacija oko talijanskog stručnjaka Antonia Contea – zakomplicirala.

Kao privremeno rješenje postavljen je Santiago Solari, a također se doznaje kako Conte nije stigao u klub jer ga dio igrača Reala, među kojima je i kapetan Sergio Ramos, ne žele u svlačionici. I to su jasno rekli predsjedniku Florentinu Perezu.

  • +3
Barcelona - Real Madrid, 10. kolo Primere, 2018/19. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MARTA PEREZ/EPA