priča o virgilu van dijku

Kako je perač suđa izbjegao smrt pa postao veliki favorit da naslijedi Luku Modrića i osvoji Zlatnu loptu

07.07.2019 u 14:15

Bionic
Reading

Virgil van Dijk nagrađen je ove godine osvajanjem Lige prvaka za mukotrpan proboj kroz nogometni svijet i zdravstvenu dramu koju je proživio u mladosti, ali to ne mora biti sve. Nitko se neće buniti ako nakon Luke Modrića bude sljedeći osvajač Zlatne lopte...

Čovjek kojeg je apsolutno nemoguće proći driblingom. Najbrži stoper današnjice koji sprinta 34,5 km/h i nitko ga ne može pretrčati. Vladar zraka i zemlje. Gospodar kaznenog prostora. Nedodirljivi vođa današnjeg šampionskog Liverpoola.

Riječi su to kojima stručnjaci posljednjih tjedana opisuju Virgila van Dijka, braniča koji se nakon osvajanja Lige prvaka s 'redsima' nameće kao nasljednik Luke Modrića i prvi favorit za osvajanje Zlatne lopte, godišnje nagrade za najboljeg nogometaša svijeta koju jedan obrambeni igrač nije osvojio još od Fabija Cannavara 2006. godine.

  • +5
Virgil van Dijk Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ako se to dogodi, neće biti nezasluženo. Argumenata za to da ga se proglasi najboljim je pregršt. Uostalom, iz misli ne izlazi ono njegovo čudesno dodavanje preko cijelog terena za Manea kojim je dotukao Kovačev Bayern u Münchenu, kao ni besprijekorni nastupi u gotovo svakoj od 50 utakmica u crvenom dresu tijekom šampionske sezone.

Van Dijk je tako s 27 godina došao na vrhunac i uljepšao svoju briljantnu životu priču, u kojoj nije uvijek sve išlo glatko, a bilo je i dramatičnih trenutaka...

Pranjem suđa financirao početak karijere

Možete li zamisliti nogometaša koji zarađuje deset milijuna eura godišnje kako pere suđe da bi imao što jesti? Nitko ne može, ali baš na ovaj način počinje priča o Virgilu, momku rođenom u Bredi, čija je majka Surinamka, a otac Nizozemac.

On je kao tinejdžer u akademiji nogometnog kluba Willem II iz Tilburga pokušavao privući pozornost skauta i probiti se iz juniorskog u seniorski nogomet, putujući 34 kilometra iz Brede na treninge, a usput je radio u restoranu Oncle Jean.

'Bio je dobar radnik. Uvijek je dobro prao i pošteno obavljao svoj posao', otkrio je svojedobno medijima vlasnik restorana Jacques Lips koji se nagledao neuspješnih pokušaja gradnje nogometne karijere pa mu je savjetovao:

'Peri više suđa i prestani pokušavati biti profesionalni nogometaš! Ovdje barem možeš nešto zaraditi.'

Srećom, tada 16-godišnji Van Dijk nije ga poslušao, no u Tilburgu jednostavno nisu vidjeli potencijal u njemu. Njegov trener Edwin Hermans tvrdio je da je previše limitiran te da ima lošu koordinaciju za 193 centimetra visokog nogometaša. Fatalna je to greška bila za Willem II koji ga je bez odštete prepustio Groningenu, a ključnu ulogu u tom poslu odigrao je Martin Koeman u ulozi skauta, nedavno preminuli otac Ronalda, nizozemske legende koja je i danas baš zbog toga vezana uz svog obrambenog nasljednika.

Nakon što je prešao na sjever Nizozemske, Virgil je polako počeo graditi karijeru, tražeći svoju idealnu poziciju u obrani. Na poziciji desnog beka nije uspio, ali s lijeve strane zabio je neke od svojih prvih golova, uključujući slobodnjak protiv Den Haaga, prvijenac u seniorskom nogometu, jedan od dva postignuta u toj pobjedi 5:1 29. svibnja 2011. godine, kojom je Groningen izborio izlazak u Europsku ligu.

Van Dijk je nastavio izvoditi slobodnjake sljedećih godina i zabio je još nekoliko prekrasnih pogodaka, baš u stilu Ronalda Koemana, no kada je napunio 20 godina, umalo se sve urušilo...

Borba za život pa prelazak na Otok

Taman kad je počeo graditi svoje ime u nizozemskom nogometu te pokazivati i protiv jakih klubova poput Feyenoorda koliko je koristan obrambeni igrač, Virgil van Dijk završio je u bolnici. Dijagnosticirana mu je upala potrbušnice i otrovanje bubrega, a situacija je u jednom trenutku bila toliko loša da je primio i posljednju pomast.

'Sjećam se da sam ležao u krevetu i vidio jedino cijevi oko sebe. Moje tijelo bilo je nemoćno. Prvi put u životu nogomet je bio nebitan', prisjetio se nizozemski stoper jednom prilikom i dodao:

'Majka i ja smo se molili Bogu i prolazili različite scenarije. U jednom trenutku morao sam potpisati papire. Bila je to neka vrsta oporuke. Ako umrem, da većina novca ode mami. Gledao sam smrti u oči i nije bilo ugodno.'

Srećom, izvukao se i vratio na travnjak, a taj dramatični trenutak bio je i važna prekretnica u njegovoj karijeri. Nakon toga u potpunosti se posvetio nogometu, dobio potrebnu mišićnu masu, popravio koordinaciju i postao materijal za vrhunskog stopera, jednog od najboljih na svijetu.

Godine 2013. bio je spreman otisnuti se preko Le Manchea i nastaviti karijeru na Otoku. Škotski Celtic napravio je odličan posao kupivši ga za samo tri milijuna eura, a u redovima slavnog kluba prvi put okusio je slast osvajanja trofeja. Osvojio je škotsko prvenstvo dvaput i jedan Liga kup, a iako je još bilo njegovih dalekometnih golova i onih iz slobodnjaka, polako se pretvarao u klasičnog centralnog braniča koji trpa ponajviše iz prekida, dok driblinge i šutove ostavlja drugima.

Tri godine kasnije bilo je vrijeme za prelazak u engleski Premiership, u koji ga je za 15 milijuna eura doveo Southampton, baš onaj isti klub koji je i Dejana Lovrena lansirao među najcjenjenije braniče u Engleskoj i odveo u redove Liverpoola.

Četiri godine nakon posla koji su 'redsi' i 'sveci' dogovorili oko hrvatskog reprezentativca, isto se ponovilo s Van Dijkom, ali uz puno više pompe. Tada 26-godišnji Nizozemac stigao je na Anfield uz odštetu od 85 milijuna eura i postao najskuplji branič u povijesti nogometa...

Sretan brak, ali problemi s ocem

Već u danima dok je igrao za Celtic mnogima je upalo u oči to da na leđima ovog nizozemskom braniča piše 'Virgil', ali ne 'Van Dijk'.

Pokazalo se da to nije slučajno, već osveta ocu Ronu kojem nikad nije oprostio to što je napustio njegovu majku Hellen.

'S obzirom na sve što se događalo u njegovoj obitelji, Virgil je zaista postigao sjajan uspjeh. Njegov otac je otišao i ostavio troje djece koji mu to nikad nisu oprostili. Majka je radila puno radno vrijeme i brinula se za djecu i ona je heroj u toj priči. Ron je dobar čovjek, ali to nije dovoljno da budeš dobar otac. Nakon što se ponovo oženio zbog nove supruge koja je dominirala nad njim nije mnogo viđao djecu. Tatino prezime nije maknuo bez razloga', tvrdi Virgilov ujak Steven Fo Sieeuw.

Doduše, valja naglasiti da je upravo tata Ron bio taj koji ga je odveo na prvi trening u lokalni niželigaški klub WDS, no nikad nisu uspjeli razviti odnos oca i sina kakav nastaje u skladnoj obitelji.

Sa svojim prezimenom ili bez njega, baš takvu skladnu obitelj danas pokušava stvoriti mlađi Van Dijk za sebe, oženivši 2013. godine Rike Nooitgedagt, dugogodišnju djevojku s kojom ima petogodišnju kćerku.

'Radila sam kao voditelj prodaje i prodavala razne modne brendove trgovinama u Nizozemskoj. Voljela sam to, ali morala sam dati otkaz kako bih mogla pratiti svog muškarca kamo god ga nogomet odvede', priznaje danas zaljubljena Rike, a njihov brak doima se čvršći od onih većine slavnih parova.

S Liverpoolom do nogometnog trona

'Nikad nisam nervozan. Kada si nervozan, ograničavaš svoju kvalitetu', poručio je Van Dijk nakon što je prešao u najveći klub u svojoj karijeri.

Kako to obično biva kad netko postane najskuplji na svijetu, kritičara na račun Van Dijka bilo je pregršt kada je postao nogometaš Liverpoola, a pritisak ogroman, jer 'redsi' čekaju na osvajanje Premiershipa još od 1990. godine, kad se engleska prva liga još tako nije ni zvala, a klub dugo nije ni u Europi mnogo toga dobrog napravio.

Međutim, već prošlog proljeća u stoperskom paru s Lovrenom pokazivao je Nizozemac da je nogometaš za vrhunske domete, a pod budnim vodstvom Jürgena Kloppa započeo je uspon prema europskom tronu. Ponajviše zahvaljujući Lorisu Kariusu, prošle godine Liverpool je izgubio finale Lige prvaka od Reala, ali u novoj sezoni bio je posložen najbolje u zadnja tri desetljeća.

Virgil van Dijk bio je briljantni vođa crvene družine. Dobio je dvije trećine zračnih duela i tri četvrtine onih na zemlji te je došao na glas kao igrač kojeg je nemoguće prijeći driblingom. U Ligi prvaka nitko to nije mogao, a ni u završnici Premiershipa.

'Njegova dodavanja su izvrsna, a branjenje izvanredno. Strašno je napredovao posljednjih godina', smatra Ronald Koeman.

Iako je s čak 97 osvojenih bodova Liverpool završio na drugom mjestu u Premiershipu, Van Dijk je svejedno proglašen najboljim nogometašem sezone, a to bi trebao biti tek početak berbe individualnih nagrada.

Zabio je ukupno šest golova, od toga dva u Ligi prvaka, ali duže ćemo od pogodaka pamtiti već spomenutu čudesnu asistenciju protiv Bayerna, kao i besprijekornu igru one lude večeri na Anfieldu, kada je Liverpool protiv Barce preokrenuo 0:3 s Camp Noua i prošao u finale.

Smiješi li mu se nakon svega Zlatna lopta? Pola je još godine do dodjele, svašta se može dogoditi, a braničima nije lako uzeti takvu nagradu. No zasad je favorit mnogih.

'Raspravljao sam o tome s bratom i prijateljima i upravo njegovo ime je moj izbor. Imao je sjajnu sezonu u Premiershipu i osvojio Ligu prvaka na ludi način', naglašava Kaka, osvajač Zlatne lopte iz 2007. godine, nakon čega su ovu nagradu deset godina u nizu osvajali Ronaldo i Messi.

Upravo će oni biti najžešća konkurencija Van Dijku u borbi za famozni Ballon d'Or magazina France Footballa, no čak i ako ga osvoji i popne se na individualni nogometni tron, pred ovim braničem još je jedan ogroman izazov prije nego što može reći da je postigao sve u nogometnoj karijeri...

Nikad s Nizozemskom na velikom natjecanju

Vjerovali ili ne, Virgil van Dijk još uvijek ne zna za nastup na velikom reprezentativnom natjecanju i to je njegov najveći neuspjeh u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri.

Ono što se za Nizozemsku činilo nezamislivim dogodilo se na posljednjem Euru i SP-u, baš u doba kada je Van Dijk počeo igrati u njezinoj obrani i skupio 28 nastupa. Nije prošla dvaput u nizu na veliku smotru, unatoč tome što je ne tako davno na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine osvojila treće mjesto, a četiri godine ranije i nesretno izgubila u finalu u Južnoafričkoj Republici.

Da bi do renesanse ipak moglo doći, pokazala je Liga nacija u kojoj su Nizozemci prošli dalje u najjačoj mogućoj grupi s Njemačkom i Francuskom, izbacili Engleze u polufinalu pa posrnuli tek protiv Portugalaca u završnom obračunu ovog natjecanja.

Van Dijk je dobio izbornika po svom izboru, svog dobrog prijatelja Ronalda Koemana, i očekivano je postao kapetanom, ali kratka renesansa koju 'narančasti' trenutno žive ne mora ništa značiti. Nizozemci unatoč stasanju talenata De Jonga, De Ligta i Van de Beeka još uvijek imaju problema na mnogim pozicijama, a nisu dobro započeli kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine, u grupi sa Sjevernom Irskom i Njemačkom.

Ako Virgil s Nizozemskom propusti i treću veliku reprezentativnu smotru u nizu, to će biti katastrofa, ali uspjesi s nacionalnom vrstom ne mogu biti ključni kriterij u vrednovanju nečije karijere, što nam zorno pokazuje Lionel Messi.

Zbog toga već sad možemo reći da je Van Dijk jedan od najboljih stopera u nizozemskoj povijesti, uz bok De Boera, Koemana, Krola, Stama i Blinda, a ako nastavi na isti način, postat će jedan i od najboljih koje je nogomet uopće upoznao...