UFC

[VIDEO] Kakav povratak u kavez; Jon Jones spektakularno uništio prvaka

30.07.2017 u 17:34

Bionic
Reading

Najveći ovogodišnji UFC event završio je spektakularnim povratkom Jona Jonesa, koji je tehničkim nokautom u trećoj rundi savladao Daniela Cormiera, vrativši pojas prvaka u svoje vlasništvo. Tyron Woodley je taktičkom izvedbom savladao Demiana Maiu, a Cyborg Justino je oko pasa stavila pojas kategorije koja je zbog nje uvedena

Jones i Cormier od samog su početka pokazali kako ova borba neće sličiti prethodnoj, odnosno sve je vodilo prema puno više akcije, što je na kraju i bio slučaj. Cormier je, prisiljen razlikom u dohvatu, bio onaj koji se kretao prema naprijed i koji je pokušavao držati pritisak i to mu nije išlo loše. Ipak, raznovrsnost udaraca Jonesa bila je ono čime je Cormiera zaustavljao svaki put kada je prvak mislio odraditi napad. Jones je već u prvoj rundi ispalio čitav arsenal raznolikih tehnika, no Cormier je došao do svoje prilike pred kraj, kada je pogodio seriju boksačkih tehnika, koju je Jones ipak nekako uspio podnijeti. Slična borba nastavila se i u drugoj rundi. Cormier je pritiskao, s vremena na vrijeme i jako dobro pogađao, no Jones je izgledao opušteno i spremno na sve, kao da je u glavi imao neki plan, a način na koji se borba odvijala je potpuno vodio prema njegovom izvršenju.

Vjerojatno nikada nećemo saznati da li je ono što se dogodilo bio plan, ali izgledalo je nevjerojatno efektno i ubojito. I dalje se nastavila borba kao do tada, uz dojam da je Cormier počeo uzimati stvar u svoje ruke i onda se dogodilo nešto što od Jonesa baš nismo navikli gledati. Vidio je gdje je Cormier otvoren te ga pogodio lijevim high kickom točno u glavu. DC je zaplesao, što je Jonesu bio znak za napad. Uslijedio je koljeno u tijelo te nekoliko udaraca koji su ga prizemljili, a laktovi i šake na zemlji su bili dovoljan znak sucu Johnu McCarthyu da prekine borbu, a Dani Whiteu da nakon toga pojas stavi borcu koji svojoj nevjerojatnom kvalitetom taj pojas u potpunosti zaslužuje, piše Fight Site.

Tyron Woodley obranio je naslov prvaka pametnom taktičkom borbom, gdje je 25 minuta branio pokušaje rušenja Demiana Maie, usput pogađajući desetak udaraca po rundi, dovoljno da osigura bodove na sudačkim karticama. Kroz svih 25 minuta publika je negodovala, no Woodley je još jednom napravio ono što mu je potrebno. Znao je koja je najveća opasnost koja prijeti od Demiane Maie, u potpunosti je anulirao te je pojas i dalje kod njega. Spektakularna borba se nije niti očekivala, a u povijesti će ostati kako je Woodley ostao prvak bez da je bio ugrožen ijednom u punih pet rundi. Zapravo, nismo sigurni niti da je u tih 25 minuta primio ijedan udarac, a da ga je osjetio.

Cristiane “Cyborg” Justino je uzela pojas kategorije koju je UFC osnovao samo zbog nje i u koju će joj vjerojatno dovoditi protivnice jednu po jednu. Ovog puta je protiv sebe imala hrabru, kvalitetno, ali i fizički slabiji protivnicu, koja se inače bori u bantam kategoriji. Gledajući na vraćene kilograme, Cyborg je vjerojatno imala 6-7 kilograma više od protivnice i to se vidjelo. Evinger je u početku borbu uništavala kickovima po nogama, da bi tijekom borbe povećavala raznolikost svojih udaraca, sve dok u trećoj rundi nije pogodila koljena, nakon kojih se Evinger više nije uspjela vratiti.

Robbie Lawler se vratio pobjedom, no pobjedom s kojom se mnogi neće složiti. Borba protiv Donalda Cerronea bila je upravo onakva kakvu je njegov protivnik najavio. Cerrone je bio neupitno tehnički kvalitetniji borac, koji se bolje kretao i pogađao bolje kombinacije, ali Lawler je bio onaj čiji su udarci izgledali snažnije. Bila je to vrlo zanimljiva borba u kojoj nije bilo brawla koliko se najavljivalo, no svejedno uzbudljiva do samog kraja. Jedina čista runda u borbi bila je druga, i to u korist Cerronea, no na njegovu žalost, one dvije neizvjesne su sva tri suca dali Lawleru, koji se tako vraća pobjedom među kandidate za titulu prvaka. Priča dana svakako je i Volkan Oezdemir, nakon još jedne ekspresne nokaut pobjede, ovog puta nad Jimiem Manuwom. Oba su borca od samog starta krenuli žestoko i nakon otprike pola minute se našli u klinču. Manuwa je tu pritiskao, ali upravo zbog tog pritiska je ostavio prostora. Tako je Oezdemir provukao jedan udarac iza uha, nakon njega aperkat te je još jednim udarcem krošeom iza uha ozbiljno uzdrmao Britanca, a samo par sekundi kasnije bilo je i gotovo. Švicarac je nakon borbe izjavio kako nema vremena za čekanje te da zbog toga tako brzo završava borbe. Ukoliko sve bude prema planu, slijedi mu Jon Jones.

Uvodni program sadržao je neka velika i zanimljiva imena. Jedan od njih je Ricardo Lamas, koji je nokautom savladao Jasona Knighta, Aljamain Sterling je bio bolji od bivšeg prvaka Renana Baraoa, dok je Brian Ortega savladao Renata Moicana u borbi dva velika potencijala do 66 kilograma. Calvin Kattar je debitirao pobjedom nad Andreom Filijem, a Aleksandra Albu se vratila nakon više od dvije godine te je pobijedila Kailin Curran sudačkom odlukom. Jarred Brooks savladao je Erica Sheltona, a Drew Dober je nokautirao te vjerojatno umirovio Josha Burkmana.

UFC 214 rezultati

Jon Jones def. Daniel Cormier – TKO (R3 3:01)

Tyron Woodley (c) def. Demian Maia  – jednoglasna odluka sudaca

Cristiane Justino def. Tonya Evinger TKO (R3 1:56)

Robbie Lawler def. Donald Cerrone  – jednoglasna odluka sudaca

Volkan Oezdemir def. Jimi Manuwa KO (R1 0:42)

Ricardo Lamas def. Jason Knight TKO (R1 4:34)

Aljamain Sterling def. Renan Barão  – jednoglasna odluka sudaca

Brian Ortega def. Renato Moicano – SUB (R3 2:59)

Calvin Kattar def. Andre Fili  – jednoglasna odluka sudaca

Aleksandra Albu def. Kailin Curran – jednoglasna odluka sudaca

Jarred Brooks def. Eric Shelton – podijeljena odluka sudaca

Drew Dober def. Josh Burkman KO (R1 3:04)