utrka s vremenom

Kad bi se Ivan Perišić mogao vratiti na teren? Stručnjak je poslao jasno upozorenje

21.03.2024 u 17:30

Bionic
Reading

Krajem rujna prošle godine Ivan Perišić (35) je operirao koljeno (ozljeda prednjeg križnog ligamenta). U međuvremenu je započeo s intenzivnom rehabilitacijom te se vratio u Hajduk kako bi 'bilima' pomogao u borbi za toliko željeni naslov prvaka. No, hoće li Perišić uopće ove sezone zaigrati, može li se oporaviti do početka Eura?

Da, Ivan Perišić (35) radi sve kako bi se što prije vratio na teren, a navijači Hajduka euforično su dočekali njegov povratak u momčad 'bilih' jer se na posljednjih nekoliko utakmica Perišić na terenu zagrijavao s ostatkom momčadi te utakmice pratio iz 'prvog reda', s klupe za pričuve...

Mnogi su priželjkivali njegov debi u dresu Hajduka već 30. ožujka u derbiju 28. kola SuperSport HNL-a s Dinamom na Poljudu (19.30 sati, MAXSport1, MAXtv). No, svima je jasno da Perišić neće biti spreman. Ne samo za derbi s 'modrima'... Pitanje je hoće li uopće zaigrati za 'bile' ove sezone...

Izbornik Zlatko Dalić priključio ga je reprezentaciji, Perišić je odradio nekoliko treninga s 'vatrenima', ali put Egipta nije krenuo.

'Znamo da ide na bolje, ali najvažnije je da ne smije žuriti. Znam koja je njegova želja i emocija za Hajduk i reprezentaciju, ali mora jako paziti. Ako prerano zaigra, to bi moglo biti kobno. On to zna, puno o tome razmišlja i neće igrati dok ne bude potpuno spreman. O detaljima i terminima ne mogu govoriti jer toliko ne znam. To će on sam odlučiti s doktorima, ali po meni je jako važno da ne požuri i ne igra dok nije na 100 posto. Mi ga u reprezentaciji nećemo forsirati, ali ga čekamo na pripremama u lipnju i nadam se da će tad odigrati neku utakmicu. Bez njega smo puno slabiji. Razgovarat ću s njim i molit ću da bude racionalan i objektivan u toj situaciji i da ne žuri', kazao je izbornik Dalić.

A sada se oglasio kondicijski trener i profesor kineziologije Kristijan Blažević koji je još jednom poslao jasno upozorenje Perišiću da ne smije žuriti.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

'Svatko tko se ovim poslom bavi svakodnevno treba biti oprezan u upiranju prstom u krivca. Ozljeda koju ima (ne koju je imao) Perišić spada u teške tjelesne ozljede s 30 posto mogućnosti recidiva i isto toliko posto nepovratka u vrhunski sport. Da, dobro ste izračunali, to je svaki treći', napisao je Blažević na društvenim mrežama te nastavio:

'I što sada? Ništa. Koljeno je u kontrakturi. Sad je s*anje. Odmah u početku rekao sam svojem privatnom krugu ljudi da njegovo tehniciranje loptom na travnjaku i pravocrtno trčkaranje ništa ne znači. Imam malo previše iskustva. Nagledao sam se svega. U svakom slučaju, nitko još nema recept za ubrzanje procesa ligamentizacije. Ona ima svoj tijek. To vam je proces u kojem se, laički rečeno, graftirana tetiva pretvara u ligament i dobiva njegova svojstva. Kako je savršeno naše tijelo, zar ne?'

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel

Ukratko, to se ne može ubrzati i pretpostavka je medicinske struke da traje između 16 i 24 mjeseca, kada je riječ o povratku u vrhunski sport. A to nitko ne čeka, što je razumljivo kada je u pitanju profesionalna karijera. Najrizičnije razdoblje je između 8. i 11. mjeseca, tu ti misliš da je gotovo, ali nije.

Može li Perišić igrati nogomet? Može, nikad ne reci nikad. Pozitivna stvar u svemu je što on nije iznimka. Ne treba dizati paniku. Ovo su svakodnevne pojave u sportskoj medicini, ali se, nažalost, zovu komplikacije', završio je Kristijan Blažević svoju objavu na Facebooku.