BARAKUDE U HRVATSKOJ

Izbornik zlatnih vaterpolista najavio 'veselo ljeto': Onda mogu završiti karijeru...

18.02.2024 u 15:53

Bionic
Reading

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u nedjelju se sa zlatom vratila iz Dohe, sa svjetskog prvenstva. Barakude su u finalu svladale Italiju 15:13 nakon peteraca i treći put u svojoj povijesti osvojile svjetsko zlato. Prije Dohe, hrvatski vaterpolisti su slavili i na SP-u 2007. u Melbourneu, te 2017. u Budimpešti.

Barakude pod vodstvom Ivice Tucka ispisale su povijest sporta, igravši u mjesec dana dva finala velikih natjecanja. S jednog su kući ponijeli srebro, a s drugo - zlato. I na taj su način najavile velike stvari na Olimpijskim igrama u Parizu.

'Ovo je povijesni uspjeh ne samo hrvatskog vaterpola, već i sporta. Rijetko kad neka momčad postane europski doprvak i prvak svijeta u ovako kratkom periodu i mislim da zaista moramo biti ponosni na ovo što smo ostvarili', rekao je kapetan Marko Bijač pa dodao:

'Htio bih čestitati svim suigračima, nije bilo lako. Bilo je teških trenutaka, kako u Dubrovniku i Zagrebu, a pogotovo u Dohi. Svaki put kad je bilo zahtjevno pokazali smo karakter i s pravom možemo reći da smo najbolja vaterpolska momčad na svijetu'.

Uspjeh je tim veći jer trebalo je u kratkom periodu oporaviti se od poraza u finalu Eura, ali potom i poraza u skupini od istih tih Španjolaca. Momčad je pokazala karakter.

'Mislim da je to jedna od naših najvećih prednosti u odnosu na ostale. Nemamo ekstra zvijezda nego 15 momaka koji znaju koja je njihova uloga. Svi smo podređeni momčadskom uspjehu i ponosni smo da nas je to dovelo do ovakvih rezultata'.

Olimpijske igre u Parizu?

'Ni na EP ni SP nismo išli s velikim najavama i ne bi bilo ispravno bahatiti se nakon ovih uspjeha. Moramo bit ponizni i ostati na zemlji kao i do sada', kazao je pa dodao:

'Olimpijske igre su nešto stvarno posebno, za puno naših momaka će to biti prvi takav turnir. Mislim da su im ova natjecanja pomogla da u Pariz dođu rasterećeni'.

Bila je to ujedno i 17 medalja hrvatskih vaterpolista s olimpijskih igara, te svjetskih i europskih prvenstava.

Evo i dojmova izbornika Ivice Tucka.

'Malo smo umorni, ali uživamo u lijepim danima koji dolaze. Ostavit ćemo sve ono što se događalo, pa i ono ružno iza nas. Možemo biti ponosni na izvedbu mojih momaka. Pokazali smo vrhunski vaterpolo, kako u Zagrebu, tako i u Dohi. Sada smo dokazali da smo prava ekipa, imali smo veliki motiv i mislim da smo uspjeli u svemu. Jutros se lijepo bilo probuditi, to je istina. Teška su jutra kad izgubiš finale ili veliku utakmicu. Ali, jutros je bilo lijepo. Lijep je to osjećaj, stvarno sam sretan i ponosan. Mislim da još možda nismo ni svjesni što smo napravili u kratkom periodu. Ova reprezentacija je spoj mladosti i iskustva. Mnogi su sumnjali, a i ja sam u jednom trenutku bio skeptičan, mogu li ovo izvući. Ali, nakon prvih priprema za veliko natjecanje bilo mi je jasno da oni imaju nešto. Ovo je divna generacija koja će mi zauvijek ostati u sjećanju. Predstoji nam još jedan korak, olimpijsko zlato. Onda mogu završiti s vaterpolom i posvetiti se drugim stvarima', rekao je izbornik Ivica Tucak.

  • +15
Doček zlatnih vaterpolista, 18.2.2024. Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Hrvatska je na SP-u osvojila zlato, međutim nevjerojatno niti jednu pojedničanu nagradu. Najbolji igrač Svjetskog prvenstva je Talijan Francesco Di Fulvio, najbolji vratar je njegov kolega Marco Del Lungo, dok je Francuz Thomas Vernoux bio prvi strijelac.