a što ćemo sad?

Ivan Rakitić ne može vjerovati što mu se događa; Barcelona je spremna jeftino ga prodati, ali iz Seville ne stižu dobre vijesti...

03.08.2020 u 06:36

Bionic
Reading

Katalonske novine Mundo Deportivo izvijestile su kako je Barcelona spremna pustiti hrvatskog reprezentativnog veznjaka Ivana Rakitića (32) u Sevillu. Katalonci su čak prepolovilo odštetni zahtjev, s 20 milijuna eura na 'samo' 10 milijuna, no čini se kako ni to neće biti dovoljno

Ivan Rakitić (32) s Barcelonom ima ugovor na još godinu dana, do 30. lipnja 2021. godine, ali u klubu ga se žele riješiti već ovog ljeta kako bi barem nešto zaradili u ovim kriznim vremenima.

'Barcelona bi prihvatila prodaju Ivana Rakitića za 10 milijuna eura. Time bi uštedjela na njegovoj plaći do 2021. godine kada postaje slobodan igrač. Sam Rakitić sanja o umirovljenju u Sevilli gdje je svojedobno upoznao suprugu Raquel', piše katalonski sportski dnevnik Mundo Deportivo inače vrlo blizak Barceloni.

'Zbog profesionalnog i uvijek besprijekornog ponašanja Barcelona bi mu olakšala odlazak. No, Barcelona na njemu ne želi izgubiti puno novca, ali više nema namjeru raditi bilo što protiv volje takvog gospodina kakav je posljednjih šest godina bio Rakitić. Ponašao se besprijekorno, čak i kad se njegovo ime vucaralo po medijima u kombinacijama za povratak Neymara. U klubu su jako zadovoljni kako je Rakitić to podnio i neće mu raditi probleme ako ovog ljeta odluči otići', stoji u tekstu dobro obaviještenog Mundo Deportiva.

Podsjetimo, Rakitić je prošli mjesec ponovno izjavio kako ne razmišlja o odlasku iz Barcelone ovog ljeta, a uprava kluba se nije javno oglasila. Prošlo ljeto je sve upućivalo na to da ga želi prodati, a potreba za novcem je dodatno porasla nakon izbijanja krize s koronavirusom zbog koje klubovi nemaju prihoda od ulaznica, turističkih obilazaka stadiona i suvenira.

U međuvremenu u Barcelonu je stigao Frenkie de Jong, ovog ljeta stiže Miralem Pjanić, tu su od ranije još Vidal i Riqui Puiq te je Rakitić svjestan da će za njega biti sve manje mjesta u prvoj postavi, minutažu bi mogao dobivati na kapaljku...

Sevilla, koja je završila prvenstvo na četvrtom mjestu i time izborila nastup u Ligi prvaka, ranije je poručila kako bi rado vratila Ivana Rakitića u svoje redove, ali samo pusti li ga Barcelona besplatno!

'Nema ničeg novog oko Rakitića. Sevilla nikada neće platiti Rakitićev transfer. Nije nam prihvatljiva visina njegove plaće i transfer', rekao je neimenovani dužnosnik Seville za Hinu.

Trenutno Rakitićeva 'tržišna cijena' iznosi 20 milijuna eura, podatak je Transfermarkta, internetske stranice specijalizirane za transfere nogometaša. No, Barcelona je spremna prepoloviti to potraživanje i doslovno ga 'pokloniti' Sevilli za 10 milijuna eura. Realno, mala je to cijena za tako klasnog i iskusnog veznjaka koji ima još najmanje dvije ili tri vrhunske sezone 'u nogama'. Svima je jasno koliko bi pojačanje popularni Raketa bio za Sevillu, posebice jer je i sam naglašavao kako je to trenutno jedini klub za koji bi, osim Barcelone, bio spreman igrati...

  • +4
Alaves - Barcelona, 2019/20. Izvor: Profimedia / Autor: JOSU IZARRA / Cordon Press / Profimedia

Ivan Rakitić je nastupao za Sevillu od siječnja 2011. godine, kada ga je iz Schalkea doveo aktualni sportski direktor Monchi, do lipnja 2014. godine kada ga je prodao u Barcelonu. Hrvatski veznjak je u zadnjoj sezoni u Sevilli bio kapetan momčadi s kojom je osvojio Europsku ligu.

'Rakitić je u odličnim odnosima s Monchijem, a Barcelona nema ništa protiv toga da on pojača Sevillu. Tamo ga pamte kao velikog igrača i kapetana koji ih je vodio do najvećih uspjeha i u ovoj priči svi bi na kraju trebali biti zadovoljni', napominje Mundo Deportivo.

Neke informacije kazuju kako je Rakitić spreman igrati za Sevillu za dvostruko manju plaću od one koju ima u Barceloni, ali u isto je vrijeme pitanje koliko je u ovom trenutku Barceloni u interesu da ga proda. Problem je u financijama 'katalonskog ponosa', sam predsjednik Josep Maria Bartomeu naglasio je kako ovog ljeta neće biti trošenja na pojačanja jer novca jednostavno nema. Shodno tome lako bi se moglo dogoditi da Rakitić odradi ugovor s Barcelonom do kraja, a neki čak idu tako daleko da najavljuju kako bi Raketa vrlo lako mogao dobiti produženje ugovora na godinu dana, do kraja lipnja 2022. godine.

Sevilla, koja u četvrtak igra utakmicu osmine finala Europske lige protiv Rome, na kraju sezone će vjerojatno ostati bez 32-godišnjeg argentinskog veznjaka Evera Banege jer mu istječe ugovor. Njegovu 'desetku' naslijedio bi Rakitić u slučaju eventualnog povratka na Sanchez Pizjuan.