POSEBAN DAN

Italija se poklonila: Baggio, nemoguće te zaboraviti!

21.09.2016 u 17:04

Bionic
Reading

Taljanski mediji prijestili su se ove srijede jednog od svojih najboljih nogometaša, legendarnog Roberta Baggija koji je točno prije 30 godina debitirao u Seriji A...

Malo je igrača u povijesti nogometa imalo kvalitetu i karizmu veću od Robera Baggija. Danas 49-godišnjak prije točno 30 godina debitirao je u talijanskoj Seriji A, čega su se prisjetili svi najugledniji sportski mediji susjedne nam zemlje, svjesni da još dugo neće imati sličnog nogometaša. Dnevnik Gazzetta dello Sport osvrnuo se na njegovu obljetnicu u rubrici 'nezaboravni', što je i najbolji opis ovog napadača.

Baggio je u bogatoj karijeri igrao za Vicenzu, Fiorentinu, Juventus, Milan, Bolognu, Inter i Bresciju, a umirovio se poput Tottija u poznim godinama te za sobom ostavio dubok trag i 205 golova u Seriji A.

Bio je poznat po svojoj briljantnoj tehnici, odličnim driblinzima i savršenom izvođenju slobodnjaka, a da nije bilo brojnih ozljeda vjerojatno bi u karijeri postigao i više. Svejedno, osvojio je 1993. godine Zlatnu loptu kao tada najbolji nogometaš svijeta, a u karijeri je dvaput osvajao Seriju A, po jednom Kup UEFA i talijanski Kup.

Bio je iznimno miran i pošten sportaš, a živci su mu zadrhtali samo jednom i baš tog trenutka se mnogi sjećaju. Baggio je promašio penal u finalu SP-a koji je Italija izgubila od Brazila 1994. godine, što ga je dugo progonilo.

'Azzurri' su u njegovoj eri ispali nakon udaraca s bijele točke triput u nizu na Svjetskim prvenstvima pa Roberto nije uspio okruniti karijeru najvećom titulom. No, pravi ljubitelji nogometa pamtit će ga po sjajnim potezima, a ne neuspjesima, koji su uostalom sastavni dio igre...